Fokus

U Kini počinje samit zemalja Pacifičkog regiona o iznenadnim susretima brodova

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

10:55

U Kini počinje samit zemalja Pacifičkog regiona o iznenadnim susretima brodova
U Kini počinje samit zemalja Pacifičkog regiona o iznenadnim susretima brodova - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pomorski zvaničnici iz zemalja Pacifičkog regiona, među kojima su Japan, Rusija i Sjedinjene Američke Države, sastaju se danas u gradu Nanjing na istoku Kine kako bi razgovarali o izmenama pravila o iznenadnim susretima brodova tokom plovidbe, javljaju kineski državni mediji.

Trodnevni samit u kom će učestvovati 70 predstavnika iz 30 zemalja organizovan u jeku je pojačanih tenzija u Južnom kineskom moru, posebno zbog iznenadnih pomorskih susreta brodova Kine i Filipina, prenosi Rojters.

Dve zemlje, koje imaju konkurentna potraživanja oko ovog strateškog plovnog puta, mesecima razmenjuju optužbe za agresivno ponašanje druge strane.

Kina polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, ali na korišćenje ovog plovnog puta kojim se svake godine preveze roba u vrednosti od preko 3 biliona dolara, polažu pravo i Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam.

Zvanična Manila je u ponedeljak najavila da će Filipini za potrebe svojih oružanih snaga razvijati punktove u Južnom kineskom moru, koje smatraju delom svoje teritorije.

Kina povremeno optužuje američke brodove za ilegalno korišćenje kineskih pomorskih ruta na jugu Kineskog mora, mada američka mornarica tvrdi da su njene rutinske operacije u međunarodnim vodama u skladu sa međunarodnim pravom.

Zabrinutost učesnika pacifičkog pomorskog samita ne odosi se, međutim, samo na Južno kinesko more.

Na marginama samita održanog 2022. godine, Japan, Južna Koreja i SAD su se sastali da razgovaraju o trosmernoj bezbednosnoj saradnji i izazovima u indo-pacifičkom regionu, uključujući one iz Severne Koreje.

Komentari (0)

Svet