Fokus

Putin: Rusija će učiniti sve da se Egipat integriše u BRIKS za vreme predsedavanja Moskve

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

12:43

Putin: Rusija će učiniti sve da se Egipat integriše u BRIKS za vreme predsedavanja Moskve
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će pokušati da učini sve da se Egipat integriše u BRIKS za vreme dok Rusija bude predsedavala tom organizacijom, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin se trenutno nalazi u poseti Egiptu, gde je zajedno sa egipatskim kolegom Abdelom Fatahom Al Sisijem nasuo beton u temelje buduće nuklearne elektrane Al Daba, prenosi RIA novosti.

"Nove obećavajuće mogućnosti za povećanje naše plodne saradnje otvaraju se u vezi sa pristupanjem Egipta BRIKS-u. Želim da istaknem da je Rusija od samog početka iskreno podržavala želju egipatske strane da postane punopravni član ove organizacije'', rekao je Putin i dodao da Moskva planira održavanje više od 200 događaja vezanih za Briks, kao i da očekuje da će egipatski predstavnici uzeti aktivno učešće u njima.

Rusija je 1. januara preuzela predsedavanje BRIKS-om.

Početkom godine članice BRIKS-a su, pored Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, postale i Egipat, Esioptija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Istovremeno, nakon što je na mesto predsednika Argentine došao Havijer Milej, ta zemlja je odustala od članstva u BRIKS-u.

Komentari (0)

Svet