Fokus

FBI: Broj silovanja i seksualnih napada na kruzerima dostigao rekordan broj

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2024

-

09:47

FBI: Broj silovanja i seksualnih napada na kruzerima dostigao rekordan broj
FBI: Broj silovanja i seksualnih napada na kruzerima dostigao rekordan broj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj prijavljenih slučajeva silovanja i seksualnih napada na kruzerima dostigao je rekordan broj, pokazuju statistički podaci američkog Saveznog istražnog biroa (FBI).

U 2023. godini prijavljen je 131 incident, u poređenju sa 87 u 2022. godini i 101 u 2019. godini, pre pandemije korone, piše Njujork post.

Eksperti upozoravaju da je realan broj incidenata verovatno mnogo veći. Prosečno, u SAD se dva od tri seksualna napada ne prijave, navodi nacionalna mreža "Rejp, abjuz end incest" i dodaje da, prema zakonu o bezbednosti na kruzerima iz 2010. godine, neamerički državljani nisu zaštićeni.

Ranije ovog meseca, švajcarska kruzerska kompanija "MSC kruzeri" dobila je dve tužbe na dva broda. U jednoj tužbi se navodi da je član posade silovao putnika, a u drugoj da kruzerska linija nije uspela da zaštiti maloletnu devojčicu od zlostavljanja u kupatilu.

"MSC kruzeri" naveli su u mejlu da ta kompanija "nije u mogućnosti da komentariše konkretne slučajeve".

"Svakako, uzimamo za ozbiljno svaku optužbu za napad na našim brodovima, prijavljujemo nadležnim službama i pomažemo u istragama", naveli su iz "MSC kruzeri".

Advokat iz savezne države Florida Džek Hiki, koji je podneo obe tužbe, rekao je za Foks njuz digital da kruzerske kompanije, generalno, rade sve što mogu da prikriju zlodela, posebno seksualna.

"Kruzerske linije su zabrinute za svoj imidž. Krstarenje treba da bude odmor, pozitivno iskustvo. Žele da što manje seksualnih napada dođe do javnosti", rekao je Hiki.

Služba za bezbednost na kruzerima zatražila je od ministarstva saobraćaja SAD da objavi podatke o krivičnim delima na svom sajtu.

Komentari (0)

Svet