Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden odlučio kako će SAD odgovoriti na napad dronom u Jordanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2024

-

08:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 115 dana. Zvaničnici Izraela, SAD, Egipta i Katara dogovorili su u Parizu okvir za pregovore u cilju posredovanja u sporazumu o taocima između Izraela i Hamasa. Nacrt je predstavljen Hamasu, a predloženi sporazum bi omogućio oslobađanje preostalih američkih i izraelskih talaca, počevši od žena i dece. Hamas i Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) poručili su da Izrael prvo mora da zaustavi ofanzivu na Pojas Gaze i da se povuče iz te enklave, pa tek onda započne razmenu zarobljenika. Sa druge strane, jemski Huti su saopštili da su ispalili raketu na američki ratni brod u Adenskom zalivu.

Ključni događaji:

  • Izrael: Tri pripadnika Hamasa ubijena u Dženinu, planirali teroristički napad
  • Izrael, SAD, Egipat i Katar dogovorili nacrt za pregovore o taocima
  • Pentagon poručio da ne želi rat sa Iranom
  • Hamas: Izrael da prekine ofanzivu i povuče se, pa onda razmena zarobljenika
  • Huti ispalili raketu na američki ratni brod u Adenskom zalivu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

 

21.08 Gardijan: Izraelski ratni kabinet raspravljao o nacrtu sporazuma o prekidu vatre

Pripadnici izraelskog ratnog kabineta raspravljali su o nacrtu sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, iako taj nacrt nije stavljen na glasanje unutar kabineta.

Predlog sporazuma su pripremili zvaničnici Egipta, Katara, SAD i Izraela u nedelju na pregovorima u Parizu, ali na sastanku nisu učestvovali pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, koja drži taoce u Pojasu Gaze.

Gardijan prenosi da glavna prepreka da se postigne dogovor predstavlja trajanje prekida vatre, pri čemu Izrael traži da prekid bude samo privremen, dok su pripadnici Hamasa ranije tražili trajni prekid vatre.

21.35 Bajden odlučio kako će SAD odgovoriti na napad u Jordanu

Predsednik Džo Bajden rekao je da je odlučio kako će SAD odgovoriti na napad dronom u kojem su tokom vikenda ubijena tri američka vojnika u Jordanu. Bajden nije precizirao kakav će odgovor biti, ali je dodao da "nije potrebno širiti rat na Bliskom istoku". On je prethodno upozorio da će "odgovarati" oni koji su krivi za napad.

Na pitanje novinara da li je odlučio kako da odgovori na napad, Bajden je potvrdno odgovorio.  Takođe je upitan da li treba kriviti Iran, pošto je odgovornost za napad preuzela militantna grupa, koju pordžava Teheran. 

"Smatram ih [Iran] odgovornim u smislu da snabdevaju oružjem ljude koji su to uradili", rekao je Bajden.

Iran je negirao bilo kakvu umešanost u napad.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

20.08 Izraelska vojska će u martu prevremeno regrutovati oko 1.300 Izraelaca

Izraelska vojska će u martu obaviti prevremenu regrutaciju oko 1.300 Izraelaca koji trenutno pohađaju programe predvojničke obuke, specijalnih jevrejskih škola ješiva ili učestvuju u društveno-korisnim programima, najavljuju izraelske odbrambene snage (IDF) i Ministarstvo odbrane u zajedničkom saopštenju.

Predviđeno je da većina Izraelaca završi svoje programe na kraju akademske godine u junu, a zatim da se prijave negde, u zavisnosti od njihovog staža u IDF, preneo je Tajms of Izrael.

Svrha ranog regrutovanja "je jačanje borbenih jedinica u svetlu potreba borbe...u kontekstu rata, broja žrtava i neophodnosti popunjavanja redova i proširenja borbenih snaga", navodi se u saopštenju.

19.27 IDF: Nećemo dozvoliti da bolnice postanu "sklonište za teror"

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general potpukovnik Herci Halevi, izjavio je, povodom sinoćnjeg napada na bolnicu u Dženinu, da Izrael ne želi da se bori u medicinskim centrima, već da će krenuti za teroristima gde god da se kriju.

"Ne želimo da medicinske centre pretvaramo u bojna polja, ali smo mnogo odlučniji da ne dozvolimo da bolnice u Gazi, Judeji i Samariji (Zapadnoj obali) ili Libanu, ni iznad zemlje, ni u oknima i tunelima ispod bolnica, postanu skloništa za teror", rekao je Halevi, navodi se u saopštenju vojske, prenosi "Tajms of Izrael".

On je naveo da će izraelske snage „ući u najsloženije moguće oblasti kako bi eliminisale teroriste“.

"Nastavićemo da delujemo u Gazi, nastavićemo da stižemo svuda gde je Hamas", poručio je Halevi.

19.08 Izraelci prerušeni u žene i lekare ubili u bolnici tri militanta

Pripadnici izraelske vojske, prerušeni u žene civile i medicinske radnike upali su danas u bolnicu na okupiranoj Zapadnoj obali, gde su ubili tri palestinska militanta. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelske snage otvorile vatru unutar odeljenja bolnice Ibn Sina, u gradu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali, preneo je AP.

Ministarstvo je osudilo upad i pozvalo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael da obustavi takve operacije u bolnicama.

Portparol bolnice je rekao da nije došlo do razmene vatre, što ukazuje da je u pitanju bilo ciljano ubistvo.

18.32 BBC: Srušeno više od 50 odsto kuća u Gazi od početka rata 

Više od polovine zgrada u Gazi delimično je ili potpuno srušeno otkako je Izrael pokrenuo odmazdu za napade Hamasa 7. oktobra, pokazala je nova analiza koju je uradio BBC.

Analiza satelitskih snimaka, do kojih je došao BBC, pokazuje da je između 144.000 i 175.000 zgrada širom Pojasa Gaze delimično ili potpuno srušeno, što je između 50 i 61 odsto zgrada u Gazi.

Kan Junis posebno je teško pogođen poslednjih nedelja, sa više od 38.000, odnosno od 46 odsto zgrada koje su uništene, pokazuje analiza.

Toranj Al-Fara sa 16 spratova, najviša zgrada koja se nalazila u centru grada, sravnjen je sa zemljom u bombardovanju 9. januara, a do temelja su porušene i sve zgrade u okolini.

17.25 Netanijahu: Izrael neće osloboditi "hiljade terorista" zbog dogovora o taocima

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael neće osloboditi "hiljade terorista" Hamasa, niti povući Izraelske odbrambene snage iz Pojasa Gaze. "Nećemo ukloniti IDF iz pojasa Gaze i nećemo osloboditi hiljade terorista.

Ništa od ovoga se neće dogoditi. Šta će se desiti? Apsolutna pobeda!", rekao je on, komentarišući pisanje medija o potencijalnom sporazumu o taocima sa Hamasom koji uključuje produženu pauzu u borbama i oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika.

U obraćanju polaznicima predvojničke akademije "Bnei David", u jevrejskom naselju Eli, na okupiranoj Zapadnoj obali, Netanijahu je istakao da Izrael "neće okončati ovaj rat dok ne ostvari sve svoje ciljeve".

"To znači eliminaciju Hamasa, povratak svih naših talaca i ispunjenje obećanja da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu. Ovo nije još jedna runda, nije još jedna razmena udaraca, nije još jedna operacija – već pre potpuna pobeda. Ništa manje od toga. Ja sam posvećen tome, posvećeni su naši borci i tome je posvećena apsolutna većina naroda", rekao je premijer, prenosi "Tajms of Izrael".

13.43 Ben-Gvir: Napustiću izraelsku vladu u slučaju nepromišljenog dogovora o taocima

Stranka "Jevrejska snaga", krajnje desničarski partner u koaliciji izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, zapretila je danas da će napustiti vladu ukoliko se uđe u bilo kakav "nepromišljeni" dogovor sa Hamasom o taocima koje drže palestinski militanti.

"Nesmotren dogovor jednako krah vlade", napisao je Itamar Ben-Gvir, lider "Jevrejske snage" na platformi X (Tviter) u trenutku kada mediji izveštavaju da Izrael razmišlja o dugoročnom prekidu ofanzive na Pojas Gaze, uz posredovanje Katara i Egipta, preneo je Rojters.

"Jevrejska snaga" (Otzma Yehudit) ima šest od 64 mesta, koliko ima Netanjiahuova versko-desničarska koalicija u parlamentu, koji broji 120 mesta.

Tanjug/AP Photo/Oren Ziv, File

 

11.53 Izrael predao palestinskim vlastima tela Palestinaca ubijenih u Gazi

Izrael je danas predao palestinskim vlastima tela više desetina Palestinaca koje su izraelske snage poslednjih nedelja ubile u Pojasu Gaze, saopštili su zdravstveni zvaničnici u palestinskoj enklavi. Tela koja su držana u Izraelu predata su palestinskim vlastima na prelazu Kerem Šalom koji kontroliše Izrael, prenosi Rojters. Palestinski zvaničnici su rekli da će poginuli Palestinci biti sahranjeni u masovnim grobnicama u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

11.40 Hanije: Posle razgovora u Parizu Hamas dobio predlog za prekid vatre

Lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da je ta palestinska organizacija dobila predlog za prekid vatre koji je dostavljen posle razgovora u Parizu i potvrdio da ga proučava. Hanije je rekao da će posetiti Kairo radi dodatnih razgovora o predloženom planu, prenosi Rojters.

On je ponovio da je prioritet organizacije okončanje izraelske vojne ofanzive i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze. Učesnicima razgovora u Parizu Hamas je poručio da bi oslobađanje svih talaca koje drži zahtevalo garancije za prekid svih izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze i povlačenje svih izraelskih invazionih snaga.

profimedia

 

11.28 IDF: Uništeni raketni bacači Hamasa korišćeni za gađanje Tel Aviva

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pogodile raketne bacače koje je Hamas koristio u jučerašnjem napadu na oblast Tel Aviva. Najmanje 11 projektila ispaljeno je sa juga Gaze, u prvom napadu na Tel Aviv posle skoro dva meseca, navela je izraelska vojska. IDF dodaje da je nekoliko minobacača takođe bilo uskladišteno na mestu lansiranja raketa koje je pogođeno, prenosi Tajms of Izrael.

09.43 Gutereš na sastanku o radnicima UNRWA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sastaće se danas u Njujorku sa ključnim zemljama donatorima UNRWA, rekao je njegov portparol. Sastanak se održava nakon što je Izrael optužio 12 zaposlenih u toj agenciji za  umešanost u napade 7. oktobra, prenosi Gardijan navode agencije Frans pres.

Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

07.40 Izrael: Tri pripadnika Hamasa ubijena u Dženinu, planirali teroristički napad

Izraelske trupe ubile su tri člana naoružane ćelije palestinske militantne grupe Hamas koja se krila u bolnici Ibn Sina u gradu Dženin, na Zapadnoj obali, saopštila je danas izraelska vojska. Navodi se da je ćelija planirala neposredne terorističke akcije, uključujući i jednu sličnu napadu Hamasa 7. oktobra na izraelska naselja u blizini Gaze, prenosi Tajms of Izrael. Operaciju su zajedno izveli vojska, izraelska obaveštajna služba Šin Bet i specijalna policijska jedinica, precizira se u saopštenju.

AP Photo/Ariel Schalit

 

07.23 Blinken: Napravljen korak ka oslobađanju talaca, na Hamasu je da odluči

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu da će doći do pauze u borbama u Gazi, a da će zauvrat biti oslobođeni izraelski taoci, nakon razgovora u Parizu u kojem su učestvovali Mosad, CIA, predstavnici Katara i Egipta. On je rekao da je napravljen dobar napredak i da postoji nada da će se krenuti napred.

"Rad na oslobađanju talaca je važan i obećavajući, a predlog koji se nalazi na stolu je snažan, ali i obavezujući. Na Hamasu je da odluči", rekao je Blinken, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

 

Blinken je rekao i da će odgovor SAD na napad na bazu u Jordanu, u kojem su poginula trojica, a ranjeno više od 40 američkih vojnika, biti "na više nivoa, u fazama i potrajaće neko vreme".

"Želimo da sprečimo da se ovaj konflikt proširi, tako da nameravamo da uradimo dve stvari - da se zauzmemo za naše ljude kada su napadnuti, ali u isto vreme i da sprečimo da se konflikt proširi", poručio je Blinken, preneo je Si-En-En.

07.03 IDF uništio groblje u Gazi, tvrdi da je Hamas ispod imao komandni centar

Islamsko groblje na jugu Pojasa Gaze je uništeno u akciji izraelske vojske, nakon tvrdnji Izraela da je Hamas koristio to mesto da prikrije podzemni tunel, preneo je AP. U pitanju je groblje u naselju Bani Suheila u južnom gradu Kan Junisu.

Kako navodi američka novinska agencija, groblje je zbrisano sa lica zemlje, a to mesto je korišćeno, kako navode iz izraelskih odbrambenih snaga (IDF), za planiranje napada na izraelsku vojsku. Izveštač Asošiejted presa istakao je da je video uništenu džamiju i da se na mestu gde je nekada bilo groblje sada nalazi 140 metara široka rupa povezana sa, kako je vojska navela, Hamasovim tunelom.

06.45 Hamas: Izrael da prekine ofanzivu i povuče se, pa onda razmena zarobljenika

Hamas i Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) poručuju da Izrael mora da zaustavi ofanzivu na Pojas Gaze i da se povuče iz te enklave, pre nego što počne razmena zarobljenika, saopštila je večeras militantna grupa Hamas. PFLP je druga najveća frakcija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), posle Pokreta Fatah na čijem čelu je predsednik Mahmud Abas, navodi Rojters.

PFLP se pridružio borbama protiv Izraela nakon Hamasovog smrtonosnog napada na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oteto 240.

Od tada, Izrael je pokrenuo vazdušne udare na Pojas Gaze, a potom i kopnenu ofanzivu.

06.28 Pentagon saopštio da ne želi rat sa Iranom

Pentagon je saopštio da ne želi rat sa Iranom, ali da će učiniti sve da zaštiti svoje vojnike, nakon napada dronom na bazu u Jordanu u kojem je ubijeno troje američkih vojinika, a ranjeno više od 40. Bi-Bi-Si prenosi obraćanje čelnika Pentagona, koji su dodali da su vojnici bili u spavaonicama kada ih je napao dron. Ubijeni vojnici su iz rezervnog sastava iz savezne države Džoržije - Kenedi Sanders (24), Vilijam Rivers (46) i Briona Mofe (23).

Dron je došao u isto vreme kada se vraćao američki dron u bazu, pa je protivvazdušni sistem bio isključen, istakao je zvaničnik Pentagona.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

06.14 Papa: Bez rešenja dve države, pravi mir u Gazi je daleko

Papa Franja je danas izjavio da je hitno potreban globalni prekid vatre, kao i da bez primene rešenja dve države neće biti mira u Pojasu Gaze.  

"Postojao je sporazum iz Osla, vrlo jasan, sa rešenjem dve države. Dok se taj sporazum ne primeni, istinski mir ostaje dalek", poručio je papa u intervjuu za italijanski list "La Stampa".  

Govoreći o brojnim sukobima koji su u toku širom sveta, papa je pozvao na molitve za mir i ukazao na dijalog kao jedini način da se "odmah zaustave bombe i projektili i stane na kraj neprijateljskim stavovima. Na svakom mestu".

06.05 Izrael, SAD, Egipat i Katar dogovorili nacrt za pregovore o taocima

Zvaničnici Izraela, SAD, Egipta i Katara dogovorili su okvir za pregovore u cilju posredovanja u sporazumu o taocima između Izraela i Hamasa. Nacrt je predstavljen Hamasu, a predloženi sporazum bi omogućio oslobađanje preostalih američkih i izraelskih talaca, počevši od žena i dece. U saopštenju iz kancelarije izraelskog premijera u nedelju navedeno je da su razgovori u Parizu koji imaju za cilj posredovanje u dogovoru o taocima bili "konstruktivni“, ali da i dalje ostaju značajne praznine.

Komentari (0)

Svet