Fokus

UN: Dostizanje ciljeva u vezi sa klimatskim promenama zahteva 2,4 biliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

20:59

UN: Dostizanje ciljeva u vezi sa klimatskim promenama zahteva 2,4 biliona dolara
UN: Dostizanje ciljeva u vezi sa klimatskim promenama zahteva 2,4 biliona dolara - Copyright Tanjug/AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Svet treba da obezbedi najmanje 2,4 biliona dolara kako bi ciljeve u vezi sa klimatskim promenama zadržao na odgovarajućem nivou, rekao je predstavnik UN zadužen za klimatska pitanja Sajmon Stil.

Izvršni sekretar Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama izložio je šta je potrebno preduzeti ove godine kako bi situacija bila promenjena, obraćajući se grupi studentima u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana i domaćinu samita o klimi COP29 koji će biti održan u novembru, preneo je Rojters.

Ovo je bio prvi Stilov veliki govor od skupa Ujedinjenih nacija u Dubaiju, gde se gotovo 200 država složilo da započne proces prelaska sa fosilnih goriva, kako bi sprečili najgore posledice od klimatskih promena.

"Jasno je da nam je za postizanje ove tranzicije potrebno mnogo novca - 2,4 biliona dolara, ako ne i više", rekao je Stil, pozivajući se na izveštaj koji je u decembru objavila ekspertska grupa.

Rojters ističe da će finansiranje klimatske tranzicije biti u fokusu razgovora u Azerbejdžanu, gde će vlade iz celog sveta imati zadatak da postave ciljeve za 2025. godinu za prikupljanje novca za podršku zemaljama, koje žele da smanje štetne emisije i prilagode se sve gorim uticajima klimatskih promena.

Postavljanje novog finansijskog cilja biće ozbiljan izazov s obzirom na to da su države tek prošle godine ispunile cilj postavljen 2009. - da obezbede 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje klimatske tranzicije do 2020. godine.

Komentari (0)

Svet