Fokus

Blinken danas peti put na Bliskom istoku od početka sukoba u Gazi: Tema i odgovor SAD na napade Huta u Crvenom moru

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

09:41

Blinken danas peti put na Bliskom istoku od početka sukoba u Gazi: Tema i odgovor SAD na napade Huta u Crvenom moru
Blinken danas peti put na Bliskom istoku od početka sukoba u Gazi: Tema i odgovor SAD na napade Huta u Crvenom moru - Copyright Tanjug/AP/Jonathan Ernst

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken započinje danas posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se napominje da je to peta poseta šefa diplomatije SAD regionu otkako je 7. oktobra prošle godine palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael, što je dovelo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Blinken će nastaviti diplomatske napore za postizanje sporazuma s ciljem oslobađanja svih talaca i povećanja dopremanja humanitarne pomoći civilima u Gazi, navodi Stejt department. Dodaje se da će američki državni sekretar nastojati da spreči širenje konflikta, istovremeno potvrđujući da će SAD preduzeti neophodne korake da odbrane svoje osobolje i pravo na slobodnu plovidbu Crvenim morem.

Kako navodi Stejt department, Blinken će takođe nastaviti razgovore sa partnerima o tome kako da se uspostavi integrisaniji i mirniji region koji uključuje trajnu bezbednost podjednako za Izraelce i Palestince.

Od sredine novembra 2023. godine, jemenska militantna grupa Huti, koja kontroliše određene delove Jemena, napala je desetine civilnih brodova u Crvenom moru i Adenskom zalivu, kako je navela, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela. SAD i Velika Britanija saopštile su da je u subotu, u drugom talasu vazdušnih napada koje su izveli avioni SAD i Velike Britanije, pogođeno 36 ciljeva na 13 lokacija Huta.

Najnoviji udari protiv Huta izvedeni su nakon vazdušnih napada SAD u petak na ciljeve u Siriji i Iraku, kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u prošlu nedelju, kojem su poginula tri vojnika. Pogođene lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koji SAD okrivljuju za napad u Jordanu. Iran, međutim, odbacuje tvrdnju Vašingtona da je Teheran povezan sa napadom dronom.

Komentari (0)

Svet