Fokus

Snažna solarna oluja izazvala prekid radio komunikacija u južnom Pacifiku, očekuje se još jedna

Komentari

Autor: Space.com

07/02/2024

-

18:03

Snažna solarna oluja izazvala prekid radio komunikacija u južnom Pacifiku, očekuje se još jedna
Snažna solarna oluja izazvala prekid radio komunikacija u južnom Pacifiku, očekuje se još jedna - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Snažna solarna baklja eruptirala je pre dva dana iz džinovske nestabilne sunčeve pege i izazvala poremećaje u radio frekvencijama na Zemlji i ispaljivanje vruće plazme kroz sunčevu atmosferu brzinom od 400 kilometara u sekundi.

Solarna oluja počela je u utorak oko dva ujutru po našem vremenu i vrhunac dostigla oko 15 časova, tvrdi solarni fizičar Kit Strong koji je detalje o erupciji objavio na društvenoj mreži X.

Prema njegovim rečima, erupcija je izazvala izbacivanje koronalne mase (CME), odnosno veliko izbacivanje plazme i magnetnog polja od Sunca. Kada ova masa udari u Zemlju, to može izazvati poremećaje u našem magnetnom polju što dovodi do "geomagnetnih oluja" koje mogu biti problematične za satelite koji kruže oko Zemlje. Iako je malo verovatno da će konkretno ova masa pogoditi Zemlju zbog lokacije erupcije koja je na južnom delu Sunca, ona bi mogla da prođe pravo ispod nas.

Solarna baklja je pak, izazvala opsežne poremećaje u radio komunikacijama zbog snažnog pulsa rendgenskih zraka i ekstremnog ultraljubičastog zračenja poslatog ka Zemlji u trenutku same erupcije. Putujući brzinom svetlosti, zračenje je stiglo do Zemlje za nešto više od osam minuta i jonizovalo gornji sloj Zemljine atmosfere - termosferu, izazivajući kratkotalasne poremećaje u radio frekvencijama na delu Zemlje osvetljenom suncem u to vreme. Australija i jugoistočna Azija iskusile su ova kratkotalasna zamračenja, a radio operateri i mornari u toj oblasti primetili su gubitak signala na frekvencijama ispod 30MHz čak sat vremena nakon vrhunca solarne baklje, piše Spaceweather.com.

Solarne baklje inače nastaju kada se magnetna energija nakuplja u sunčevoj atmosferi i oslobađa u intenzivnom naletu elektromagnetnog zračenja. Po veličini su kategorisane u grupe slova, pri čemu je X-klasa najmoćnija. Tu su i baklje M-klase koje su 10 puta manje od X-klase, zatim baklje C-klase, B-klase i konačno, A-klase koje su previše slabe da bi znajačno uticale na Zemlju. Unutar svake klase brojevi od 1 do 10 označavaju relativnu snagu baklje. Prema američkom Centru za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), nedavna baklja je okarakterisana kao M4.2.

NASA je takođe snimila zapanjujuće slike i video solarne baklje naprednim teleskopom koji prati sunce na različitim talasnim dužinama.

Još jača solarna aktivnost bi mogla biti na horizontu kada se u vidokrugu Zemlje pojavi još jedna nestabilna oblast sunčeve pege koja nosi naziv 3576. NOAA je sugerisala da je verovatna povećana aktivnost baklje M-klase i verovatno X-klase u narednih nekoliko dana. Kako se region pege 3576 rotira u vidokrugu, pega 3575 će početi da nestaje iza zapadnog ekstremiteta, prema procenama naučnika oko 7. i 8. februara.

Komentari (0)

Svet