Fokus

Povratak "zaboravljene" bolesti: U Britaniji broj obolelih od pertusisa veći za 230 odsto, u Danskoj epidemija još letos

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

08/02/2024

-

07:04

Povratak "zaboravljene" bolesti: U Britaniji broj obolelih od pertusisa veći za 230 odsto, u Danskoj epidemija još letos
Povratak "zaboravljene" bolesti: U Britaniji broj obolelih od pertusisa veći za 230 odsto, u Danskoj epidemija još letos - Copyright profimedia; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je juče da je od početka godine do 4. februara prema podacima Servisa javnog zdravlja, na teritoriji Srbije priјаvljеno ukupnо 297 pоtvrđеnih slučајеvа velikog kašlja i dva smrtna ishoda.

Оd pоčеtка 2024. gоdinе priјаvljеna su dvа smrtnа ishоdа uzrоkоvаnа velikim kašljem kоd nеvаkcinisаnе dеcе uzrаstа dvа i pо, оdnоsnо tri mеsеcа kod kojih je diјаgnоzа pоstаvljеnа оd pоčеtkа 2024. gоdinе, navodi se na sajtu "Batuta".

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno- specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci.

Dok je veliki kašalj uzeo maha u Srbiji, treba naglasiti da je broj slučajeva u porastu širom regiona, ali i u Evropi i svetu. Stručnjaci kažu da je razlog tome smanjena stopa vakcinacije, ali i pandemija virusa korona i karantin, kao i da se epidemije velikog kašlja javljaju na svake tri do četiri godine.

Neslavan rekord u Hrvatskoj

Broj obolelih od velikog kašlja je primetan i u Hrvatskoj gde se bolest uglavnom širi među decom uzrasta od 10 do 14 godina.

Prema poslednjim dostupnim podacima koje je Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio 26. januara, ukupan broj obolelih iznosi 5.343. Navode da je najveći broj obolelih u Zagrebu i Splitko-dalmatinskoj županiji.

profimedia

 

Broj obolelih u Crnoj Gori je u porastu. Prema podacima Instituta za javno zdravlja (IJZCG), od novembra je ovo oboljenje registrovano kod više od 500 pacijenata, a jedan od razloga za rast obolelih je i sve manji obuhvat vakcinacije. Zdravstvene vlasti pozivaju roditelje da redovno vakcinišu decu.

Prema podacima IJZCG, u prethodna tri meseca registrovano je 516 slučajeva pertusisa, odnosno velikog kašlja. Najveći udeo obolelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina, njih 211. Kada je reč o najmlađima, slučaj velikog kašlja registrovan je kod 14 beba, odnosno dece mlađe od godinu, dok su u uzrastu od jedne do pet godina bila 52 obolela mališana.

"Od 516 registrovanih slučajeva, kod 462 je od poslednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolevanja prošlo pet ili više godina ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji. Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru se kontinuirano sprovodi. Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno, tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva, sa tri i sa četiri meseca", saopštili su juče iz IJZ.

U Britaniji porast od 230 odsto

Broj slučajeva velikog kašlja naglo je porastao i u Velikoj Britaniji u prvih nekoliko nedelja 2024. godine, a brojke su skočile za čak 230 odsto u poređenju sa godinom pre, podaci su britanske Agencije za javno zdravlje (UKHSA). U periodu između jula i novembra 2023. bilo je čak 716 prijavljenih slučajeva, što je tri puta više u odnosu na ukupnu brojku iz 2022. godine.

Budući da je s novom godinom broj slučajeva počeo da raste, situacija je posebno problematična u Velsu. Naime, u ovom gradu u januaru je već bilo 135 prijavljenih slučajeva, u poređenju sa oko 200 za celu 2023. godinu.

Stručnjak za javno zdravlja Velsa (PHB), dr Kris Džonson rekao je pre dve nedelje za BBC da da su veliki izgledi da se radi o početku relativno velikog talasa obolelih. On je pozvao sve trudnice i roditelje beba i male dece da se vakcinišu i dodao da veliki kašalj ima talase povećane infektivnosti na svake tri do četiri godine.

"S obzirom na to da su smanjene stope vakcinacije tokom karantina zbog pandemije koronavirusa, prirodno je što vidimo ponovni razvoj ove godine", rekao je on.

profimedia

 

Premda je vakcinacija u Velsu u jednom trenutku dostigla nivo od 95 odsto, tokom poslednje decenije došlo je do postepenog pada, pa se tako poslednjih godina beleži neznatno izraženiji pad na oko 70 odsto vakcnisanih trudnica.

"U Velsu već neko vreme nismo videli jako ozbiljne ili fatalne slučajeve, zbog čega je važno da to ne uzimamo zdravo za gotovo i te nivoe zaštite održavamo na visokom nivou", rekao je on dodajući da se vakcinacija trudnica prenosi i na nerođene bebe koje potom štiti do drugog meseca, kada je vreme za njihovu prvu vakcinu.

Epidemija i u Njujorku

Odeljenje za zdravstvo okruga Safolk u Njujorku upozorilo je početkom godine na epidemiju velikog kašlja koja se dešava širom školskih okruga u regionu.

Najmanje 100 slučajeva pertusisa zabeleženo je od 28. novembra prošle godine, rekli su zdravstveni zvaničnici za ABC News, dok su zvaničnici Ministarstva zdravlja okruga Safolk naveli da je većina zaraženih vakcinisana zbog čega pokazuju blaže simptome.

"S obzirom na to da trenutno cirkuliše nekoliko respiratornih bolesti, želeli smo da roditelji znaju da se veliki kašalj može lečiti antibioticima ako se rano dijagnostikuje", rekao je komesar za javno zdravlje dr Gregson Pigot.

Podaci iz oktobra prošle godine pokazuju da je Ohajo prijavio više slučajeva velikog kašlja nego bilo koja druga država u SAD, kao i da je samo tog meseca broj obolelih u SAD premašio ukupan broj obolelih u celoj 2022.

U Norveškoj uskoro besplatne vakcine za trudnice

Norveška je u drugoj polovini prošle godine doživela veliki porast broja obolelih od velikog kašlja.

Prema rečima Margarete Greve-Isdal, doktorke iz Norveškog instituta za javno zdravlje (NIPH), do novembra 2023. prijavljeno je 500 slučajeva uz očekivanja da će brojke rasti i u 2024.

Premda je obuhvat dece vakcinacijom u Norveškoj visok, to nije dovoljno da se spreči širenje infekcije. Zapravo niska stopa oboljevanja u poslednje tri godine je, paradoksalno - razlog za problem, rekla je dr Greve-Isdal za portal "Science Norway".

"Pošto je malo ljudi bilo zaraženo tokom pandemije kovida, ostao nam je 'dug prema imunitetu'", istakla je.

profimedia

 

Norveški parlament treba da usvoji predlog budžeta po kojem će se trudnice besplatno vakcinisati protiv pertusisa, a očekuje se da će ovaj program biti na snazi od proleća 2024.

"Ali ni to ne sprečava trudnice da odu kod svog lekara opšte prakse i pitaju da se vakcinišu", kaže ona.

Vakcina protiv pertusisa za trudnice trenutno u ovoj zemlji košta oko 30 američkih dolara.

U Danskoj epidemija počela usred avgusta

Danska je epidemiju velikog kašlja iskusila još krajem leta 2023, a broj obolelih je nekontrolisano rastao i narednih nekoliko meseci.

Do sredine septembra 2023. otkriveno 200 slučajeva bolesti, saopštila je tada Nacionalna agencija za zarazne bolesti (SSI), dok je u avgustu zabeleženo 438 potvrđenih slučajeva, odnosno četiri puta više nego ranijih godina u istom periodu.

I u Danskoj će od ove godine svim trudnicama biti ponuđeno besplatno vakcinisanje protiv velikog kašlja, saopštilo je pre nekoliko dana Ministarstvo zdravlja u saopštenju za javnost, a na osnovu preporuke Danske zdravstvene uprave.

"Veliki kašalj može biti ozbiljna bolest za manju decu, zbog čega je vakcinacija protiv velikog kašlja redovan deo programa vakcinacije dece. Ako se novorođenčad i odojčad zaraze pre nego što se vakcinišu u prvoj godini života, mogu razviti ozbiljnu bolest", izjavila ministarska unutrašnjih poslova i zdravlja Sofi Lode u saopštenju, koje prenosi portak "DR".

Kina uglavnom rekorder po broju obolelih

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izvestila je još 2022. godine da se najviše slučajeva dešava u razvijenim zemljama. Primera radi, poslednji dostupni podaci pokazuju da je 2019. godine Kina imala najveći broj slučajeva pertusisa na svetu, odnosno 30.027. Iza Kine te godine našli su se Japan, Rusija, Australija i Indija sa 16.845, 14.407, 12.021 i 11.875 slučajeva.

Kina je i prethodnih godina imala neslavni rekord, ali je interesantan podatak da su pre pandemije virusa korona, epidemije pertusisa zabeležile i SAD i Indija sa oko 15.000 slučajeva na nacionalnom nivou.

Komentari (0)

Svet