Fokus

Kuba optužila 30 osoba za pljačku 133 tona piletine

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2024

-

15:44

Kuba optužila 30 osoba za pljačku 133 tona piletine
Kuba optužila 30 osoba za pljačku 133 tona piletine - Copyright AP Photo/Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

Kuba je optužila 30 osoba za krađu 133 tone piletine i njihovu prodaju na ulici, u vreme kada se zemlja bori sa nestašicom hrane.

Lopovi su ukrali meso koje se nalazilo u 1.660 belih kutija, iz državnog objekta u kubanskoj prestonici Havani, a prihod od prodaje iskoristili su da kupe frižidere, laptopove, televizore i klima uređaje, prenela je kubanska državna televizija kasno sinoć.

Krađa se verovatno odigrala između ponoći i dva sata ujutru kada su primećene promene u temperaturi skladišta gde se piletina nalazila, a sigurnosne kamere snimile su kamione koji su korišćeni tokom te akcije.

Među optuženima nalaze se šefovi smene i IT radnici skladišta, kao i obezbeđenja i druge osobe koji nisu direktno povezani sa kompanijom, navodi se u televizijskom izveštaju, prenosi Rojters.

Ukoliko budu proglašeni krivim, osumnjičeni bi mogli da se suoče sa 20 godine zatvorske kazne.

Ukradena piletina bila je namenjena za kubanski sistem obroka, koji je uveden posle revolucije Fidela Kastra 1959. godine kako bi se obezbedile subvencionisane osnovne namirnice za sve.

Direktor vladinog distributera hrane COPMAR, Rigoberto Mustelier rekao je da je ukradena količina jednaka mesečnoj
potrebi piletine za pokrajinu srednje veličine.

Količina piletine koja se distribuiše putem ovog sistema, naglo je opala poslednjih godina usled ekonomske krize koja je posledično dovela do nestašice hrane, goriva i lekova.
 

Komentari (0)

Svet