Fokus

Istraga pokazala da je guverner Njujorka Endrju Kuomo uznemiravao više žena, on tvrdi da "nikada nije bio takav"

Komentari

Autor: AP, CNN

03/08/2021

-

18:39

Istraga pokazala da je guverner Njujorka Endrju Kuomo uznemiravao više žena, on tvrdi da "nikada nije bio takav"
Istraga pokazala da je guverner Njujorka Endrju Kuomo uznemiravao više žena, on tvrdi da "nikada nije bio takav" - Copyright Tanjug AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Istraga protiv guvernera Njujorka Endrjua Kuoma otkrila je da je seksualno uznemiravao nekoliko žena, kako sadašnjih, tako i bivših koleginica, objavila je državni tužilac Letisija Džejms.

Istraga, koju su sprovela dvojica nezavisnih advokata, otkrila je da administracija Kuoma "nije prijateljsko radno okruženje" i da je "prepuna zastrašivanja".

Kuomo se prošle zime suočio sa više optužbi da je neprimereno dodirivao i seksualno uznemiravao žene koje su radile sa njim ili koje je upoznao na javnim događajima.

Đrtve Kuomovog seksualnog uznemiravanja su se jasno sećale svega što se dešavalo, piše u izveštaju.

Kuomo je ranije u nekoliko navrata poricao da je bilo koga neprikladno dodirivao, ali su advokati rekli da "njegove tvrdnje nisu verodostojne kada se uporede sa dokazima prikupljenim u toku istrage".

Advokati su, u sklopu istrage, razgovarali sa 179 ljudi i prikupili više od 79.000 dokaza, prenosi CNN.

Očekuje se da će izveštaj državnog tužioca odigrati važnu ulogu u odluci da li će Kuomo biti opozvan sa mesta guvernera.

Kuomo: Nikada nisam bio takav

Guverner Njujorka Endru Kuomo oglasio se snimljenom izjavom, gde je negirao optužbe državnog tužilaštva.

On na nalaze istražnog tima državnog tužilaštva Njujorka uzvraća time da se "činjenice mnogo razlikuju od onoga što je prikazano", kao i da "nikada nikoga nije neprikladno dodirnuo ili učinio neprimeren seksualni gest", prenosi AP.

"Želim da znate direktno od mene da nikoga nisam dodirivao na neprikladan način ili napravio neprimeren seksualni gest. Imam 63 godine i čitav svoj život zrelog čoveka sam proživeo u fokusu javnosti. To jednostavno nisam ja, nikada nisam bio takav", poručio je Endru Kuomo, demokrata koji je na položaju guvernera države Njujork od 2011. godine.

Oglasila se i Bela kuća

Povodom ovog izveštaja oglasila se i Bela kuća, ocenom da su zaključci istrage "odvratni".

Portparolka Bele kuće Džen Psaki najavila je da će se predsednik SAD Džozef Bajden oglasiti povodom izveštaja tužilaštva.

"Ne znam da li postoji neko ko nije pomislio da se zaključi izveštaja odvratni. Znam da ja jesam", rekla je novinarima predstavnica Bele kuće Džin Psaki.

Predsednik Bajden je ranije rekao da bi Kuomo trebalo da podnese ostavku ako se dokaže da su navodi tužilaštva tačni.

Komentari (0)

Svet