Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Gazi će biti potreban novi "Maršalov plan": "Za posleratnu obnovu oko 20 milijardi dolara"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2024

-

09:09

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Gazi će biti potreban novi "Maršalov plan": "Za posleratnu obnovu oko 20 milijardi dolara"
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Gazi će biti potreban novi "Maršalov plan": "Za posleratnu obnovu oko 20 milijardi dolara" - Copyright Tanjug AP/Ariel Schalit, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 132 dana. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je "snažnu operaciju" u gradu Rafa nakon što palestinskim civilima bude omogućeno da odu iz tog grada na krajnjem jugu Pojasa Gaze. Dok se strahuje od najavljene izraelske operacije, u Kairu su nastavljeni razgovori Izraela i palestinskog Hamasa o primirju. Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 1,4 miliona ljudi, od kojih je većina raseljena zbog rata, sklonilo se u Rafu i pretvorilo taj grad u gigantski logor. Rafa je jedini urbani centar u Pojasu Gaze na koji izraelska vojska još nije pokrenula kopnenu ofanzivu.

Ključni događaji:

  • Netanjahu: Nastavljamo snažnu ofanzivu u Rafi
  • Rakete pogodile severni Izrael, jedna osoba poginula, nekoliko povređeno
  • Abas pozvao Hamas da što pre dogovori primirje i razmeni talaca sa Izraelom
  •  Erdogan u Egiptu razovarao sa El Sisijem o saradnji na obnovi Gaze
  • SZO: Izraelska ofanziva na Rafu izazvala bi nesagledivu katastrofu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu  

15.35 UNCTAD: Posleratna obnova Gaze oko 20 milijardi dolara

Gazi će biti potreban novi "Maršalov plan" za oporavak od sukoba između Izraela i Hamasa, izjavio je danas direktor Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) Ričard Kozul-Rajt, dodajući da šteta od sukoba do sada iznosi oko 20 milijardi dolara.

Govoreći na marginama sastanka UN u Ženevi, Kozul-Rajt je rekao da je šteta već četiri puta veća od štete u Gazi tokom sedmonedeljnog rata 2014. godine, preneo je Rojters.

"Govorimo o oko 20 milijardi dolara ako (sukob) sada prestane", naveo je on.

15.23 Izraelski ministri odbacuju uspostavljanje palestinske državnosti posle rata

Ministri u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odbacili su danas uspostavljanje palestinske državnosti nakon izveštaja "Vašington posta" da glavni saveznik Izraela, SAD, radi na planovima za stvaranje palestinske države.

"Ni na koji način nećemo pristati na ovaj plan, koji kaže da Palestinci zaslužuju nagradu za užasan masakr koji su izvršili nad nama: palestinsku državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom", rekao je ministar finansija Bezalel Smotrič, preneo je Rojters.

15.15 Erdogan: Postoje neki pozitivni pomaci u isporuci humanitarne pomoći u Gazu

Postoje određeni pozitivni pomaci u isporuci humanitarne pomoći u Pojas Gaze, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

''Postoje neki pozitivni pomaci u vezi sa isporukom humanitarne pomoći Gazi. O tome smo razgovarali sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. Egiatske vlasti će nastaviti da vrše pritisak na Izrael po ovom pitanju. Naš ministar spoljnih poslova Hakan Fidan takođe nastavlja neophodne pregovore. Pored toga, održaćemo sastanke sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom'', rekao je Erdogan, prenosi TASS.

14.30 Komandant Hezbolaha među 10 žrtava izraelskog napada u Libanu

Komandant Hezbolaha, još dva člana te militantne grupe i sedam civila ubijeni su u izraelskom napadu na jug Libana, izjavio je danas neimenovani bezbednosni izvor, precizirajući broj poginulih u raciji koja je izvršena dan ranije. Isti komandant Hezbolaha je ranjen u izraelskom napadu na grad Nabatije na jugu Libana pre nedelju dana, rekao je bezbednosni izvor koji nije želeo da bude imenovan jer nema ovlašćenja da daje izjave za medije, preneo je Tajms of Izrael.

14.10 Američke snage zaplenile oružanu pomoć Irana upućenu Hutima u Arapskom moru

Američke snage su zaplenile napredno konvencionalno oružje i drugu smrtonosnu pomoć na brodu u Arapskom moru, koja se iz Irana kretala ka oblastima Jemena koje drže Huti, saopštila je danas Centralna komanda SAD. Napredno oružje je zaplenjeno 28. januara, navela je Centralna komanda SAD, preneo je Rojters.

13.55 Hagari: IDF u bolnici sprovodi "preciznu i ograničenu" operaciju

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al-Kidra izjavio je danas da je Izrael pokrenuo "masovni upad" u bolnicu Naser u Kan Junisu praćen pucnjavom u kojoj je ranjeno mnogo raseljenih osoba koje su se tamo sklonile. On je rekao da je vojska naredila lekarima da sve pacijente presele u stariju zgradu koja nije adekvatno opremljena za lečenje, preneo je Tajms of Izrael.

profimedia

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da imaju "verodostojne obaveštajne podatke" da je Hamas držao taoce u bolnici i da se možda neko od talaca još uvek nalazi unutra. Danijel Hagari, glavni vojni portparol, rekao je da izraelske snage tamo sprovode "preciznu i ograničenu" operaciju i da neće nasilno evakuisati zdravstvene radnike ili pacijente.

12.42 Još jedan napad američkih snaga da rakete i dronove Huta

Američka vojska izvela je četiri udara na protivbrodske krstareće rakete i bespilotne letelice jemenskih Huta, saopštila je danas američka Centralna komanda CENTCOM. U saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X precizira se da su napadi izvedeni juče protiv sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa, tri bespilotne letelice i jednog bespilotnog površinskog broda sa eksplozivom u oblastima Jemena pod kontrolom Huta.

12.30 Broj Palestinaca poginulih od početka sukoba porastao na 28.663

Broj Palestinaca poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra porastao je danas na 28.663, dok je 68.395 ljudi ranjeno, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi. Ministarstvo dodaje da je u poslednja 24 sata poginulo 87 Palestinaca, dok su 104 ranjena.

12.17 Izraelske specijalne snage u bolnici Naser u Kan Junisu

Izraelska vojska potvrdila je da se njene specijalne snage nalaze u Naserovoj bolnici u Kan Junisu, u gradu na jugu Gaze. Vojska je saopštila da ima verodostojne informacije da se tela talaca uzetih 7. oktobra možda nalaze u toj ustanovi, prenosi Gardijan navode Rojtersa.

"Mi sprovodimo precizne spasilačke operacije – kao što smo to radili i u prošlosti – gde naši obaveštajni podaci ukazuju da su tela talaca tamo", navodi se u saopštenju vojske.

profimedia

 

11.52 Irska najavila da će podržati UNRWA sa 20 miliona evra

Irska je danas najavila da će sa 20 miliona evra podržati Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i pozvala zemlje koje su obustavile finansiranje da nastave i prošire podršku toj agenciji. Dablin je 2023. direktno doprineo UNRWA sa 18 miliona evra, u sklopu pordške palestinskom narodu koja je iznosila 36 miliona evra, preneo je Rojters.

"Pozivam druge donatore da nastave i prošire podršku UNRWA i kako bi ona mogla da pruži pomoć milionima palestinskih izbeglica kojima je potrebna", rekao je irski ministar spoljnih poslova Mišel Martin nakon sastanka sa direktorom UNRWA Filipeom Lazarinijem u Dablinu.

11.07 Hezbolah: Izrael će se suočiti sa odmazdom nakon ubistva civila na jugu Libana

Visoki zvaničnik Hezbolaha i član parlamenta Hasan Fadlalah izjavio je danas da će se Izrael suočiti sa odmazdom nakon što je prethodnog dana u dva talasa napada na jug Libana ubijeno 11 civila, od kojih šestoro dece.

"Neprijatelj (Izrael) će platiti cenu za ove zločine", rekao je Fadlalah za Rojters na pitanje o reakciji oružane grupe.

09.11 Jedanaest civila, uključujući šestoro dece, poginulo u izraelskim napadima na Liban

Jedanaest civila, uključujući šestoro dece, ubijeno je u sredu u izraelskim napadima širom južnog Libana, rekli su direktor bolnice i tri libanska bezbednosna izvora. Izrael je tim napadima odgovorio na raketni napad libanske militantne grupe Hezbolah u kojem je ubijen vojnik. Četiri borca Hezbolaha ubijena su u odvojenim napadima, saopštili su ta grupa i bezbednosni izvori, preneo je "Tajms of Izrael".

09.00 Ostin rekao Galantu da treba zaštititi civile pre nego što Izrael napadne Rafu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je u telefonskom razgovoru sa izraelskim kolegom Joavom Galantom da treba zaštititi civile i omogućiti dostavljanje humanitarne pomoći pre nego što Izrael preduzme vojne operacije protiv Hamasa u Rafi na jugu Pojasa Gaze, saopštio je Pentagon. U saopštenju se navodi da su Ostin i Galant razgovarali i o izraelskoj operaciji spasavanja dva taoca u Rafi i pregovorima o sporazumu za oslobađanje svih preostalih talaca koje drži Hamas.

Tanjug/Department of Defense via AP

 

Kako se navodi, Galant je obavestio Ostina o ofanzivi Izraela na Kan Junis na jugu Pojasa Gaze, preneo je Tajms of Izrael.

08.45 Premijeri Kanade Australije i Novog Zelanda pozvali na hitan prekid vatre u Gazi

Premijeri Kanade, Australije i Novog Zelanda pozvali su jutros na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći, reagujući na najavu Izraela da planira vojnu operaciju u gradu Rafi na jugu palestinske enklave. Premijeri tri zemlje su istakli u zajedničkom saopštenju da su duboko zabrinuti zbog planova Izraela da preduzme kopnenu ofanzivu na Rafu i ocenili da bi to izazvalo katastrofu, preneo je Rojters.

08.20 Kac: UNRWA ne može biti deo distribucije humanitarne pomoći Gazi

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je nemačkoj ministarki inostranih poslova Analeni Berbok da Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) ne može biti deo distribucije humanitarne pomoći u Gazi "ni pod kakvim okolnostima". Kac je to rekao u trenutku kada Izrael blokira vitalne pošiljke humanitarne pomoći za Gazu, tvrdeći da agencija UN sarađuje sa Hamasom, prenela je Al Džazira.

Tanjug AP/John Thys, Pool Photo via AP

 

07.50 Netanjahu: Nastavljamo snažnu ofanzivu u Rafi

Izrael će nastaviti sa ofanzivom na Hamas u Rafi, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, nakon što je dozvolio civilima da napuste to područje u južnoj Gazi.

"Borićemo se do potpune pobede, a to uključuje i snažnu akciju u Rafi, nakon što dozvolimo civilnom stanovništvu da napusti borbene zone", napisao je Netanijahu na svom Telegram nalogu, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je ranije saopštila da želi da izbaci islamističke militante iz njihovih skrovišta u Rafi i oslobodi taoce koje oni tamo drže, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali nije saopštila više detalja o predloženom planu za evakuaciju civila tokom operacije.

Tanjug/AP/Menahem Kahana

 

07.25 Rakete pogodile severni Izrael, jedna osoba poginula, nekoliko povređeno

U raketnom napadu koji je izveden iz pravca Libana na sever Izraela, i za koji se sumnja da su ga izveli militanti Hezbolaha, poginula je jedna osoba, a sedam je ranjeno, saopštila je izraelska Zdravstvena služba Magen David Adom (MDA).

07.20 SAD: Napad na položaje Huta u Jemenu

Centralna komanda SAD saopštila je da su njene snage izvele napad na deo Jemena, koji je pod kontrolom Huta. Američke snage gađale su krstareću raketu Huta, koja je trebalo iz Jemena da bude ispaljena na brodove u Crvenom moru, navodi Komanda.

07.11 Abas pozvao Hamas da što pre dogovori primirje i razmeni talaca sa Izraelom

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je pokret Hamas da što pre postigne sporazum o primirju i razmeni talaca, kako bi poštedeo Palestince još jedne katastrofe u Rafi.

On je za katastrofu upotrebio termin "nakba" koji se odnosi na etničko čišćenje Palestine 1948. godine kada je proglašena Država Izrael i proterano najmanje 750.000 Palestinaca iz svojih domova.

Abas je apelovao na Hamas da postigne sporazum kako bi se izbegao izraelski napad na Rafu koji bi doveo do više hiljada žrtava, novih patnji i raseljavanja palestinskog naroda, prenosi Al Džazira.

Komentari (0)

Svet