Fokus

Vang: Kina ne namerava da bude prva koja će upotrebiti nuklearno oružje

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

15:16

Vang: Kina ne namerava da bude prva koja će upotrebiti nuklearno oružje
Vang: Kina ne namerava da bude prva koja će upotrebiti nuklearno oružje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina ne namerava da bude prva koja će upotrebiti nuklearno oružje protiv bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Vang je rekao da je Kina jasno stavila do znanja celom svetu da neće koristiti nuklearno oružje protiv zemalja koje ga ne poseduju, kao i da neće prva upotrebiti nuklearno oružje protiv bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.

Vang je podsetio da se najviše kinesko rukovodstvo protivi upotrebi nuklearnih arsenala i vođenju ratova, preneo je TASS.

Kineske vlasti ne nameravaju da ostanu neaktivne usred rastuće ukrajinske krize, ali je neće koristiti za ličnu korist, rekao je Vang.

Prema njegovim rečima, Kina nije pokrenula ukrajinsku krizu i ne učestvuje u njoj, ali će nastaviti da podstiče mirovne pregovore.

Vang je istakao važnost poštovanja odredbi Povelje Ujedinjenih nacija kada je u pitanju sukob u Ukrajini. Šef kineske diplomatije istakao je snažnu posvećenost Pekinga međunarodnim obavezama i doprinosu za obezbeđivanje globalne bezbednosti.

Kina i Rusija zajedno rade na održavanju strateške stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu i širom sveta, naveo je Vang.

Komentari (0)

Svet