Fokus

UN: 100 miliona dolara za kriznu humanitarnu podršku sedam zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

15:05

UN: 100 miliona dolara za kriznu humanitarnu podršku sedam zemalja
UN: 100 miliona dolara za kriznu humanitarnu podršku sedam zemalja - Copyright Tanjug/AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije su saopštile danas da su dodelile 100 miliona dolara za podršku nedovoljno finansiranim humanitarnim krizama u sedam zemalja, uključujući Demokratsku Republiku Kongo (DRC), Sudan i Siriju.

Ova svota za finansiranje humanitarnih kriza u sedam zemalja koja je opredeljena iz Centralnog fonda za hitne slučajeve (CERF) spada među najmanje izdvojene u poslednjih nekoliko godina tokom kojih se humanitarne organizacije, suočene sa serijom humanitarnih kriza, bore da privuku donatore, prenosi Rojters.

"Ovo odražava smanjeno finansiranje koje je CERF dobio 2023. godine, najmanje od 2018. godine i predstavlja strašnu realnost da ne uspevamo da pratimo rastuće humanitarne potrebe", saopšteno je iz Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) koja upravlja fondom za hitne slučajeve.

Globalne potrebe za pomoći u 2023. godini dostigle su maksimum od gotovo 57 milijardi dolara s obzirom na brojne oružane sukobe širom sveta, uključujući rat između Izraela i Hamasa, navodi se u saopštenju OCHA.

Prošlog meseca je saopšteno da je disparitet između finansijskih potreba i raspoloživih resursa dostigao sumu bez presedana od 35 milijardi dolara. Pored DRC, Sudana i Sirije, CERF će finansirati i pomoć u kriznim područjima Čada, Nigera, Libana i Hondurasa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet