Fokus

Amerikanci broje medalje sa Olimpijskih igara tako da budu ispred Kine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Yahoo Sports

04/08/2021

-

21:50

Amerikanci broje medalje sa Olimpijskih igara tako da budu ispred Kine
Zastave SAD i Kine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Opšte je prihvaćeno da se uspeh neke države na Olimpijskim igrama meri se brojem osvojenih zlatnih medalja. Kada se tako posmatra, trenutno je najuspešnija Kina sa 32 zlatna odličja, a iza nje su Sjedinjene Američke Države, sa 25 zlata. Ipak, Amerikanci misle malo drugačije.

Naime, u nekim od najvećih američkih medija se već nekoliko dana upravo SAD vode kao trenutno najuspešnija zemlja na Olimpijskim igrama, jer broje ukupan broj medalja. Na taj način, na listama se nalaze ispred Kine.

U ovakvom poretku snaga, SAD imaju 79 medalja (25 zlatnih, 31 srebrnu i 23 bronzane), dok ih Kina ima 70 (32 zlatne, 22 srebrne i 16 bronzanih).

Neki američki mediji, kao što je "Yahoo", i sami su napisali da je zlato ispred ostalih medalja i da je, ipak, zbog toga Kina ispred SAD trenutno.

Isti medij je, doduše, nazvao rangiranje samo po zlatnim medaljama "nedovoljno objašnjenim, ali ipak prihvaćenim metodom".

Takozvano "trobojno" rangiranje sportista uvedeno je na Olimpijskim igrama 1904. godine, i od tada se jasno ističu prva tri mesta, ali je sasvim jasno koje najviše vredi.

Sportisti koji osvoje zlatnu medalju čuju svoju himnu, stoje na podijumu iznad onih koji su osvojili drugo i treće mesto, i, naravno, ostaju zapisani u istoriji "zlatnim slovima".

Komentari (0)

Svet