Fokus

Prevremeni parlamentarni izbori u Portugalu u nedelju

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

12:10

Prevremeni parlamentarni izbori u Portugalu u nedelju
Prevremeni parlamentarni izbori u Portugalu u nedelju - Copyright Tanjug AP/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju se održavaju prevremeni parlamentarni izbori u Portugalu na kojima će 10,8 miliona Portugalaca odlučivati u kom pravcu će se dalje kretati zemlja. Jedno je sigurno, navodi briselski portal Politiko, lider socijalista Antonio Košta će otići sa mesta premijera.

Prevremeni izbori su rezultat je iznenadne ostavke Košte nakon istrage o trgovanju uticajem prošle jeseni, što znači da prvi put u devet godina njegovo ime neće biti na glasačkom listiću. Ankete pokazuju da su blokovi koje su formirale desničarske i levičarske stranke skoro izjednačeni i da bi krajnje desničarska partija Čega mogla da bude tas na vagi.

Predsednik Socijaldemokratske partije Luis Filipe Montenegro je više puta rekao da neće ući u savez sa desnicom. On je u utorak pozvao birače da osiguraju da Portugal dobije konzervativnu vladu tako što će glasati za njegovu koaliciju umesto za partiju Čega.

Međutim, stav Montenegra ne isključuje formiranje vlade ako lider krajne desničarske grupe, bivši sportski komentator Andre Ventura, ponudi svoju podršku bez ikakvih ustupaka.

Tanjug AP/Armando Franca

 

Ventura sa svoje strane, tvrdi da birači žele da se dogovor sklopi između svih desnih snaga. Druga mogućnost za Montengra bi bila podrška Santosa, koji je rekao da bi bio spreman da vladu desnog centra učini održivom zarad stabilnosti zemlje.

Ako, umesto toga, socijalisti dobiju najviše glasova, očekuje se da će se ostatak portugalskih levičarskih partija udružiti oko manjinske vlade koju predvodi Santos.

Montenegro je izjavio da neće pokušati da formira vladu ako njegova partija ne pobedi u nedelju. On nije eksplicitno pristao da uzvrati na Santosovu ponudu i pruži podršku budućoj manjinskoj vladi socijalista.

Tanjug AP/Armando Franca

 

Nijedan od kandidata na ovim izborima ne razmišlja o mogućnosti održavanja ponovljenih izbora, što znači da će u bliskoj budućnosti Portugal verovatno morati da živi sa oštro podeljenim parlamentom i krajnjom desnicom sa kojom niko zvanično ne želi da sarađuje.

Pod pretpostavkom da jedan od blokova uspe da formira manjinsku vladu, usvajanje zakona biće složeno. Montenegro je izjavio da će, ako on ne bude premijer, biti otvoren za pregovore o ključnim zakonima poput godišnjeg budžeta od slučaja do slučaja.

Tanjug AP/Armando Franca

 

Santos je na sličan način nagovestio da će biti otvoren za dijalog zarad stabilnosti zemlje. Ovo su poslednji parlamentarni izbori u Evropskoj uniji pre izbora za Evropski parlament sledećeg juna. Ako zemlja skrene udesno, to će biti udarac za socijaliste koji su Kostinu vladu smatrali jednim od nekoliko preostalih svojih uporišta.

Komentari (0)

Svet