Fokus

Tramp podržao dva bliska saradnika za rukovodeće pozicije u Republikanskoj stranci

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

11:28

Tramp podržao dva bliska saradnika za rukovodeće pozicije u Republikanskoj stranci
Tramp podržao dva bliska saradnika za rukovodeće pozicije u Republikanskoj stranci - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Donald Tramp, bivši predsednik SAD i najverovatnije republikanski kandidat na ovogodišnjim predsedničkim izborima, podržao je svoja dva lojalna saradnika za preuzimanje rukovodećih pozicija u Nacionalnom komitetu Republikanske stranke (RNC), učvrstivši tako svoje preuzimanje Republikanske stranke, piše BBC. 

Tramp je podržao Majkla Votlija i Laru Tramp, svoju snaju, za predsednika i kopredsedavajuću Nacionalnog komiteta Republikanske stranke, a njihov izbor na ove stranačke pozicije u petak je i formalizovan na skupu RNC održanom u Hjustonu u državi Teksas.

Saveznici i pristalice Donalda Tramp (77) izvršili su pritisak na njega da smeni dugogodišnju predsednicu RNC Ronu Mekdanijel, koju je bivši američki predsednik lično odabrao za tu funkciju 2017. godine.

U januaru 2023. godine ona je pobedila na stranačkim izborima za rekordni četvrti mandat koji je trebalo da traje do 2025. godine, ali je u februaru ponudila da se povuče sa rukovodećeg položaja u RNC.

Ona je već dugo suočena sa pritužbama da RNC nije bio dovoljno agresivan u kampanji podrške Trampu i njegovim tvrdnjama da su izbori 2020. godine bili namešteni protiv njega.

Tramp, čije su poslednje nedelje u Beloj kući bile obeležene užurbanim i opsežnim naporima da se zaustavi, kako on tvrdi, "izborna krađa", navodno je rekao da nije uloženo dovoljno sredstava u pronalaženje advokata, podnošenje tužbi, obuku posmatrača, ankete i ulaganja u nastojanja da se obezbedni integritet izbornog procesa.

Poslednji deo mandata Mekdanijel je ocenjen kao period "anemičnog prikupljanja sredstava za Republikansku stranku", pri čemu je protekla godina za republikance bila finansijski jedna od najgorih, navodi BBC.

Dodaje se da je stranačka kasa republikanaca prošle godine bila suočena sa najgorim manjkom novca u protekloj deceniji, a da je Trampova partija u 2024. godinu ušla sa otprilike upola manje finansijskih sredstava nego demokrate.

Majkl Votli, koji preuzima ulogu Mekdanijelove, aktuelni je lider Republikanske stranke u saveznoj državi Severnoj Karolini i bivši je generalni savetnik stranke na nacionalnom nivou.

Očekuje se da će Lara Tramp, supruga Erika Trampa, drugog sina bivšeg predsednika, imati glavnu ulogu u prikupljanju sredstava i medijskim nastupima kao nova kopredsedavajuća.

Ona je ranije izjavila da RNC mora "potrošiti svaki peni" da bi Tramp bio ponovo izabran, što uključuje i pokrivanje Trampovih sudskih troškova.

U svojim govorima nakon prihvatanja visokih stranačkih funkcija Majkl Votli i Lara Tramp su obećali su da će raditi "ruku pod ruku sa potencijalnim predsedničkim kandidatom", a Lara Tramp je pokazala ček od 100.000 dolara koje je lično donirala u kasu RNC.

 

Komentari (0)

Svet