Fokus

Raketa "Space One" eksplodirala nakon poletanja sa kosmodroma u Japanu

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

08:04

Raketa "Space One" eksplodirala nakon poletanja sa kosmodroma u Japanu
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Raketa sa satelitom kompanije Space One eksplodirala je danas ubrzo nakon poletanja sa kosmodroma u zapadnom Japanu Na raketi Kairos, dugoj 18 metara, došlo je do greške pri lansiranju iz svemirske luke Kii u Kušimotu, u prefekturi Vakajam, prvom komercijalnom mestu za lansiranje u Japanu.

Nedugo zatim, saopšteno je da su sprovedene "mere za prekid leta“, javlja Kjodo. Na lice mesta upućeni su lokalni vatrogasci, a policija je saopštila da za sada nema izveštaja o žrtvama. Raketa je eksplodirala u vazduhu oko pet sekundi nakon poletanja, pošto su fragmenti za koje se veruje da su iz projektila pronađeni razbacani po tom području, a prizor je bio prekriven belim dimom.

Tanjug/AP

 

Prema preliminarnim izveštajima, vladin satelit koji je bio na raketi uništen je u eksploziji. Na mestu za posmatranje, koje se nalazi otprilike dva kilometra jugozapadno od svemirske luke Kii, među okupljenima je nakon eksplozije izbila panika, a pojedini su vikali i plakali.

Kompanija Space One, osnovan 2018. godine, nastoji da komercijalizuje svemirske usluge tako što će smanjiti troškove i ponuditi lansiranje raketa na visokoj frekvenciji.

Cilj kompanije je da pošalje u svemir 30 raketa godišnje do 2030-ih. Kompanija teži kratkim rokovima za lansiranje manje od godinu dana nakon sklapanja ugovora sa kupcima.

Japanski Space One su osnovale korporacije Canon Electronics Inc., IHI Aerospace Co., Shimizu Corp. i Razvojna banka Japana u vlasništvu vlade. Planovi za lansiranje prve rakete, koje je prvobitno trebalo da bude najkasnije do kraja marta 2022. godine, odlagani su četiri puta zbog pandemije i grešaka u logistici.

Komentari (0)

Svet