Fokus

Aštijani: Demonstracija sila, jedan od ciljeva pomorske vežbe Rusije, Irana i Kine

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

15:48

Aštijani: Demonstracija sila, jedan od ciljeva pomorske vežbe Rusije, Irana i Kine
Aštijani: Demonstracija sila, jedan od ciljeva pomorske vežbe Rusije, Irana i Kine - Copyright Tanjug AP/Iranian Army via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od ciljeva pomorske vežbe "Pomorski sigurnosni pojas - 2024" koju održavaju Rusija, Iran i Kina je demonstracija sile, rekao je novinarima iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani.

"Vežbe se održavaju kao demonstracija sile. U ovim manevrima tri velike svetske sile zajedno uvežbavaju napore da obezbede stabilnost u regionu i bezbednost važnih pomorskih puteva", rekao je on, javila je agencija Tasnim, preneo je TASS.

Da bi ukazao na značaj vežbi, Aštijani je istakao i prisustvo posmatrača iz zemalja poput Omana, Pakistana i Azerbejdžana.

Ranije danas, Amrolah Nozari, komandant pomorske baze "Imam Ali", korpusa Islamske revolucionarne garde, rekao je da je Iran učestvovao u vežbi sa dve fregate i tri krstarice.

On je rekao da manevri pokrivaju površinu od 17.000 kvadratnih kilometara, koji uključuju tri od pet ključnih moreuza na severu Indijskog okeana.Vežba, takođe, pokazuje sposobnost Irana, Kine i Rusije da zajednički obezbede globalnu bezbednost, naveo je Nozari.

Ovo je šesta vežba "Pomorski sigurnosni pojas" od 2018. godine. Brodovi iz Irana, Kine i Rusije redovno su učestvovali u vežbama.

U ovogodišnjim vežbama u Omanskom zalivu učestvuje više od 20 brodova, pomoćnih plovila i brzih jurišnih plovila iz tri zemlje.

Ovo je prvi put da predstavnici mornarica Azerbejdžana, Indije, Kazahstana, Omana, Pakistana i Južne Afrike prisustvuju vežbi kao posmatrači.
 

Komentari (0)

Svet