Fokus

Direktorka za imunizaciju SZO: Važno je vakcinisati decu koja su propustila vakcinu protiv morbila tokom korone

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/03/2024

-

23:05

Direktorka za imunizaciju SZO: Važno je vakcinisati decu koja su propustila vakcinu protiv morbila tokom korone
Direktorka za imunizaciju SZO: Važno je vakcinisati decu koja su propustila vakcinu protiv morbila tokom korone - Copyright Prinskrin/Youtube/World Health Organization (WHO)

veličina teksta

Aa Aa

Vakcinacija dece koja su propustila vakcinu protiv malih boginja tokom pandemije kovid-19 je od ključnog značaja, izjavila je danas direktorka za imunizaciju Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Kejt O'Brajen.

Više od 50 zemalja iskusilo je "velike i uznemirujuće" epidemije morbila prošle godine, dvostruko više nego 2022, rekla je O'Brajen na virtuelnoj konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Morbile su veoma zarazna virusna bolest koja izaziva simptome slične gripu i osip. Mogu biti fatalne, ali se mogu sprečiti sa dve doze vakcine.

"Kovid-19 je poremetio rutinske napore za vakcinaciju širom sveta, a oko 60 miliona dece je propustilo svoju dozu tokom tog perioda", rekla je O'Brajen.

Dodala je da je sada je u toku trka između toga da li se aktivnosti sustizanja mogu desiti dovoljno brzo ili će se razmere epidemije nastaviti.

U Beogradu registrovano 30 obolelih od malih boginja

U Beogradu je od početka godine registrovano 30 obolelih pacijenata od malih boginja, saopštio je nedavno Gradski zavod za javno zdravlje.

Među obolelima je osmoro dece, uzrasta do pet godina (26,7 odsto), osam obolelih je uzrasta od osam do 19 godina (26,7 odsto), tri obolele osobe su uzrasta 20-25 godina (10 odsto) i 11 obolelih su stariji od 30 godina (36,7 odsto).

U odnosu na vakcinalni status obolelih, 19 obolelih je nevakcinisano, vakcinalni status devet odraslih obolelih je nepoznat, dok su dve obolele osobe kompletno vakcinisane u skladu sa uzrastom (jedna /dve doze MMR vakcine).

Nakon prva dva potvrđena slučaja morbila (6. i 7.2.2024. godine), a u skladu sa Planom aktivnosti za eliminaciju morbila u Srbiji sprovodi se pooštrenog nadzora nad malim boginjama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet