Fokus

Kriza likvidnosti u sedništu UN: Treba da uštede 13,9 miliona švajcarskih franaka

Komentari

Autor: Fonet

24/03/2024

-

10:33

Kriza likvidnosti u sedništu UN: Treba da uštede 13,9 miliona švajcarskih franaka
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sedište Ujedinjenih nacija u Ženevi mora da uštedi 13,9 miliona švajcarskih franaka zbog tekuće krize likvidnosti, zbog čega će privremeno biti zatvoreni neki od objekata svetske organizacije u Ženevi, saopšteno je iz informativne službe UN.

"Učinićemo sve što možemo, ne ugrožavajući naš osnovni mandat", izjavila je u direktorka Informativne službe UN Alesandra Veluči za novinsku agenciju Kiston-ATS i dodala da je svako odeljenje svetske organizacije u Ženevi donelo niz odluka u okviru preporuka generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, ovajvio je portal Svisinfo.

Ujedinjene nacije su zapale u krizu likvidnosti zbog kašnjenja uplata doprinosa zemalja članica, ali sredstva počinju da pristižu. U poslednjih 15 godina nismo imali toliko uplata u martu. Države članice reaguju. Zahtev generalnog sekretara je imao odjeka, kazala je Veluči.

Kriza likvidnosti ipak i dalje ostaje problem, a da bi se sačuvale plate osoblja UN i garantovao mandat svetske organizacije, već je sprovedeno nekoliko mera, među njima i zatvaranje sedišta Palate nacija UN na nekoliko nedelja, čime će se uštedeti 200.000 franaka. Uvedena su i ograničenja putovanja i troškova osoblja.

Prema novim merama, koje važe do daljnjeg, jedan broj zgrada koje se ne koriste za sastanke biće zatvoren, a osoblje će biti premešteno u najnoviju zgradu na lokaciji Palate nacija UN u Ženevi.

Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koja podnosi izveštaje sekretarijatu, ali ima sopstveni fond za finansiranje, takođe je pogođena finansijskom krizom UN i više desetina poslova koji podržavaju istražne komisije ili druge nezavisne mehanizme nije finansirano poslednjih meseci.

Nacrt dokumenta, o kome bi trebalo da se raspravlja za dve nedelje, predviđa nekoliko meseci odlaganja raznih aktivnosti UN za suočavanje sa trenutnom finansijskom krizom, a neki od efekata su značajni. Tako se predlaže da planirane konsultacije sa ruskim civilnim društvom unutar i van zemlje neće biti održane do 2025. godine.

Komentari (0)

Svet