Fokus

Novi toplotni rekord Japana: U Tokiju izmerena najviša temperatura u martu još od 1876. godine

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

12:41

Novi toplotni rekord Japana: U Tokiju izmerena najviša temperatura u martu još od 1876. godine
AP/Eugene Hoshiko - Copyright AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Temperatura u Tokiju dostigla je danas rekordnih 28,1 stepeni Celzijusa za mesec mart, saopštila je Meteorološla agencija Japana.

Reč je o najvišoj temperaturi u mesecu martu u Tokiju od 1876. godine kada je počelo prikupljanje podataka, prenosi agencija Kjodo.

Prethodni rekord od 25,3 stepeni Celzijusa zabeležen je 10. marta 2013. godine.

Najtoplije leto u istoriji Japana

U gradu Itoigava, u prefekturi Nigata, koji se nalazi na zapadnoj obali Japana, tokom leta prošle godine zabeležena je najtoplija noć u toj zemlji ikada, kada temperatura nije pala ispod 31,4 stepena Celzijusa.

U Japanu je prosečna temperatura prošlog leta bila najviša od početka merenja pre 125 godina, pokazuju podaci nacionalne meteorološke agencije, prenosi agencija Anadolija.

Prosečna temperatura od juna do avgusta bila je 1,76 stepeni Celzijusa viša od 30-ogodišnjeg proseka, izvestila je japanska televizija NHK pozivajući se na Japansku meteorološku agenciju.

AP/Shuji Kajiyama

 

Temperatura je bila tri stepena viša u severnom Japanu. Prema NHK-u, noćni rekordi zabeleženi su na 248 lokacija širom zemlje.

"Površinska temperatura mora oko Japana takođe je porasla za jedan stepen više od proseka. To su takođe najviše vrednosti od početka merenja 1982. godine", dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet