Fokus

FBI istražuje Đulijanija zbog snimanja filma o odnosima porodice Bajden sa Ukrajinom

Komentari
FBI istražuje Đulijanija zbog snimanja filma o odnosima porodice Bajden sa Ukrajinom
FBI istražuje Đulijanija zbog snimanja filma o odnosima porodice Bajden sa Ukrajinom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Federalni istražni biro (FBI) istražuje Rudija Đulijanija, bivšeg Trampovog advokata zbog filmskog projekta o odnosu porodice Bajden i Ukrajine, na kom je on radio, prema izvorima portala "Mother Jones".

Đuliani je, kroz ovaj projekat, hteo da otkrije kakav odnos ima trenutni predsednik SAD s Ukrajinom. U junu CNN je objavio audio snimak iz 2019. godine na kom se čuo Đulijani kako vrši pritisak na ukrajinskog zvaničnika. Đulijani je više puta rekao zvaničniku da bi Zelenski trebalo da javno objavi istrage o mogućoj korupciji od strane Bajdena u Ukrajini.

Istog meseca kada se taj poziv desio jula 2019. godine, zabeležen je još jedan razgovor između Trampa i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, tokom kog je tadašnji američki predsendik savetuje Zelenskog da ispita poslove porodice Bajden u Ukrajini.

Istraga oko filma se fokusira na Đulianija i Džordža Diksona III, kalifornijskog preduzetnika — oni su zajedno radili na dokumentarcu.

Naime, isti portal je maja 2020. godine izvestio da su njih dvojica tražili 10 miliona dolara za finansiranje dokumentarca o predsedničkom kandidatu Džou Bajdenu i Ukrajini.

FBI je već istraživao Đulijanijeve poslove u Ukrajini, ispitujući da li je bivši gradonačelnik Njujorka prekršio zakone o lobiranju u inostranstvu radeći u ime Trampa i utičući na američku politiku u Ukrajini.

U aprilu biro je izvršio pretres Đulianijeve kuće i kancelarije, nakon što su dobili naloge za pretres u krivičnoj istrazi.

Kako izgleda dokumentarni film

Filmski projekat koji FBI navodno istražuje nije rezultirao dokumentarcem, već skupom video snimaka od oko 15 minuta, prema "Mother Jones".

Između ostalog, materijal prikupljen za film uključuje snimke Đulijanija koji govori o korupciji u Ukrajini i položaju Hantera Bajdena u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Snimci ne sadrže stvarne dokaze, ali optužba za korupciju ilustrovana osvetljenim novčanicama od 100 dolara sa natpisom "Porodica Bajden".

Gledaoci zatim vide slike raznih ukrajinskih ličnosti zajedno sa opisima njihovih navodnih nedela.

Filmski stvaraoci povezuju Bajdena sa ovim likovima postavljajući njegovu sliku pored njih.

Ljudi koji su radili na filmu rekli su da je "produkcija u haosu", a jedan producent rekao je da "nisu mogli da se saberu".

Istraga FBI prekinula snimanje

Diksonu, čoveku koji je navodno radio na filmu sa Đulianijem, takođe su u junu izvršili pretres u njegovoj kući, prema "Santa Kruz Sentinelu."

FBI je rekao da ne može komentarisati istrage koje su u toku.

Prema "Mother Jones", Đulijani i Dikson su prestali da rade na filmu otkada je FBI počeo sa istragom, prenosi "Biznis Insajder".

Komentari (0)

Svet