Fokus

Izrael "zaokružio datum" u kalendaru za ofanzivu na Rafu: Da li je akcija izvesna ili se Hamasu "drže noge u vatri"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/04/2024

-

19:07

Izrael "zaokružio datum" u kalendaru za ofanzivu na Rafu: Da li je akcija izvesna ili se Hamasu "drže noge u vatri"
Izrael "zaokružio datum" u kalendaru za ofanzivu na Rafu: Da li je akcija izvesna ili se Hamasu "drže noge u vatri" - Copyright AP/Leo Correa/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Datum za izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafu koji se nalazi na jugu Gaze je određen, saopštio je izraelski premijer i još jednom povećao zabrinutost međunarodne zajednice za sudbinu oko 1,5 miliona civila koji se nalaze u tom mestu. Amerikanci saopštavaju da nisu obavešteni o tačnom datumu i ponavljaju da nisu videli uverljive planove za evakuaciju civila. Za to veme je još jedan predlog o primirju i puštanju talaca odbijen.

Benjamin Netanjahu je u video-snimku koji je objavljen na njegovom zvaničnom Telegram kanalu poručio da je datum za ofanzivu na Rafu određen, ali nije otkrio o kojem tačno datumu je reč. Rekao je da je ulazak u Rafu neophodan za "potpunu pobedu nad Hamasom".

Rafa se inače nalazi na jugu enklave, a procenjuje se da se u njoj nalazi oko 1,5 miliona Palestinaca koji su se tu sklonili posle borbi na severu, piše CNN.

Deluje da se na Netanjahua vrši pritisak unutar koalicije u Izraelu, jer je prethodno izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Ben Gvr naveo da, ukoliko premijer odustane od plana za kopnenu ofanzivu na Rafu, može da izgubi podršku koja ga održava na vlasti.

S druge strane je pritisak Amerike da se u ofanzivu ne kreće. Stejt Department je saopštio da Izrael nije obavestio SAD o datumu najavljene invazije. Portparol Stejt Departmenta Metju Miler je ponovio da Amerika veruje da bi kopnena ofanziva imala "ogroman štetni efekat" na civile i da bi na kraju naškodila i bezbednosti samog Izraela.

Tanjug/AP

 

"Još nismo videli da je Izrael predstavio kredibilni plan za to kako će se pobrinuti za 1,4 miliona civila koji se nalaze u Rafi", naveo je Miler i dodao da če SAD imati dalje razgovore o tome u narednim danima i nedeljama sa izraelskim zvaničnicima.

Propao još jedan predlog o primirju

Izraelski premijer se obratio u trenutku dok se u Kairu pregovaralo o primirju u Pojasu Gaze. Ipak, CNN prenosi da je Hamas saopštio da poslednji predlog od strane Izraela nije u skladu sa njihovim zahtevima. Navedeno je da su predlog dobili putem egipatskih, katarskih i američkih posrednika. Kako kažu, cene trud, "ali Izrael ostaje tvrdoglav i nije odgovorio ni na jedan zahtev naših ljudi i našeg otpora".  

Još jedan značajan događaj koji je upalio alarm, ali i koji se različito tumači jeste povlačenje izraelske vojske iz Kan Junisa. Veliki broj Palestinaca je u ponedeljak ušao u taj grad na jugu Gaze da spase ono što može od ogromnog razaranja, preneo je Glas Amerike

Mnogi su se vratili u drugi po veličini grad u Pojasu Gaze i otkrili da je neprepoznatljiv usled razaranja. Veliki je broj uništenih, oštećenih i srušenih zgrada tamo gde su nekada bili stanovi i preduzeća. Ulice su uništene buldožerima, a škole i bolnice su oštećene u borbama. 

Tanjug/AP

 

Glas Amerike prenosi da je izraelski ministar odbrane Jakov Galan rekao da snage izlaze i da se spremaju za svoje sledeće misije koje ukključuju predstojeću misiju u oblasti Rafe.  

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je za ABC da je delimično povlačenje Izraela iz južne Gaze verovatno izvedeno da bi trupe mogle da se "odmore i pregrupišu".  

"Oni su na terenu četiri meseca, a čuli smo da su umorni, da ih treba pregrupisati", rekao je Kirbi, iako je naglasio da je "teško znati šta nam ovo tačno govori sada".  

Ipak, izraelski list Harec navodi da je povlačenje taktičko. Vojni zvaničnik je za taj medij rekao da nema potrebe da se ostaje u tom sektoru.

Da li stanje na terenu nagoveštava da će uskoro početi ofanziva na Rafu?

The Times of Israel u naslovu teksta navodi da je "Izrael zaokružio datum u kalendaru", ali se napominje da je Netanjahu dao odobrenje za invaziju na Rafu najmanje četiri puta u prethodna dva meseca.

U tekstu se međutim povlačenje izraelske vojske iz Kan Junisa ne tumači kao znak da je povećana verovatnoća za operaciju u Rafi. Kako piše, dok je rat bio u piku, IDF je u pojasu Gaze imao oko 30.000 vojnika, ali je taj broj i pre poslednjeg povlačenja smanjen. To znači da nema dovoljnog prisustva vojske koje je neophodno za veliku kopnenu invaziju. 

Tanjug/AP

 

Inače, veruje se da su u Rafi stacionarana četiri bataljona Hamasa, zajedno sa civilima koji su se sklonili u to mesto. Takođe se smatra i da su u Rafi skriveni lideri Hamasa, kao i preostali taoci. 

Izraelski medij piše da je prošlonedeljna video konferencija između američkih i izraelskih zvaničnika, na kojoj je bilo rečo o potencijalnoj operaciji u Rafi, navodno bila opterećna tenzijama i optužbama jer je Vašington izrazio duboki skepticizam.  

Uz to, određeni analitičari spekulišu da Netanjahuova konstantna obećanja o neminovnoj operaciji u Rafi treba da "drže noge Hamasa u vatri" zbog tekućih pregovora o taocima. 

Portparol američkog Savet za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao u ponedeljak da SAD ne vide znake da je tako velika ofanziva neizbežna, kao ni da se trupe koje se povlače (iz Kan Junisa) premeštaju zbog velike kopnene operacije. 

Deluje da Vašington nastoji da ubedi Izrael na sastancima na visokom nivou da pronađe alternativu koja bi uključivala ciljane udare protiv rukovodstva Hamasa.  

Inače, SAD, Ujedinene nacije, kao i mnoge države i organizacije su upozorile na moguću humanitarnu katastrofu ukoliko Izrael krene u kopnenu ofanzivu u Rafi. Izraelski zvaničnici su obećali da će zaštititi civile koji se nalaze u toj oblasti, ali nije iznet detaljan plan o tome gde bi civili mogli da se evakuišu.  

Komentari (0)

Svet