Fokus

Bajden otpisuje studentski dug za još 277.000 Amerikanaca

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

14:15

Bajden otpisuje studentski dug za još 277.000 Amerikanaca
Tanjug/AP/Kayla Wolf - Copyright Tanjug/AP/Kayla Wolf

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden najavio je danas da će studentski dug biti otpisan za još 277.000 Amerikanaca, čime će ukupna vrednost studentskog duga koji je aktuelna administracija dosad otpisala dostići 153 milijarde dolara, saopštila je danas Bela kuća.

Kako se navodi, Bajden je dosad otpisao dug za oko 4,3 miliona građana Sjedinjenih Država.

"Najnovija runda otpisivanja duga dolazi nakon što je predsednik Bajden najavio nove planove kojima bi, ako budu sprovedeni, studentski dug bio otpisan za više od 30 miliona Amerikanaca", navodi se u saopštenju.

Zbog politike otpisivanja studentskih dugova Bela kuća se našla na udaru 18 saveznih država koje su je tužile, istakavši da će Bajdenov plan američke poreske obveznike koštati 475 milijardi dolara.

Među državama koje su se pridružile tužbi našle su se, između ostalih, Mizuri, Arkanzas, Florida, Džordžija, Ohajo, Oklahoma i Severna Dakota.

"Ustav Sjedinjenih Država jasno kaže da predsednik nema ovlašćenje da jednostrano otpiše dug za studentski zajam milionima Amerikanaca bez izričite dozvole Kongresa", poručio je državni tužilac Mizurija Endrju Bejli.

Komentari (0)

Svet