Fokus

Većina nastavnika u SAD zabrinuta zbog mogućnosti pucnjave u školi

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

22:54

Većina nastavnika u SAD zabrinuta zbog mogućnosti pucnjave u školi
Većina nastavnika u SAD zabrinuta zbog mogućnosti pucnjave u školi - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Većina nastavnika u školama u SAD zabrinuta je da će se u njihovoj školi desiti pucnjava, preneo je danas Rojters.

U anketi istraživačkog centra Pev navodi se da je oko polovina nastavnika barem donekle zabrinuto, a da je njih 18 odsto izuzetno ili veoma zabrinuto zbog mogućnosti pucnjave u njihovoj školi, prenosi Rojters.

Istraživanje, sprovedeno od 17. oktobra do 14. novembra 2023. godine, pokazalo je da je 31 odsto nastavnika u gradskim školama imalo blokadu zbog upotrebe oružja tokom školske 2022-23. godine, odnosno oko deset odsto više od nastavnika u prigradskim i seoskim školama. Samo tri od 10 nastavnika su istakla da je njihova škola uradila odličan ili veoma dobar posao pripremajući ih za mogućnost pucnjave, pokazalo je istraživanje.

Više od tri petine ispitanih nastavnika reklo je da bi poboljšani rad na mentalnom zdravlju i lečenju dece i odraslih bili izuzetno ili veoma efikasni u sprečavanju pucnjave.

Polovina nastavnika smatra da bi policajci ili naoružano oibezbeđenje u školama mogli da spreče pucnjavu.

Više od četvrtine nastavnika koji su skloni Republikancima i samo tri odsto onih koji su skloni Demokratama smatra da bi dopuštanje nastavnicima i školskom osoblju da nose oružje bilo veoma efikasno u zaustavljanju pucnjave u školama.

Kontrola oružja i bezbednost u školama među glavnim su političkim i društvenim pitanjima u SAD. U periodu između 2021. i 2023. godine bilo je 912 pucnjava u školama, što je više od tri puta više nego u bilo kom drugom trogodišnjem periodu u poslednjih 40 godina, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet