Fokus

Nagasaki obeležio 76. godišnjicu atomskog bombardovanja: Zalaganje za zabranu nuklearnog naoružanja

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2021

-

07:42

Nagasaki obeležio 76. godišnjicu atomskog bombardovanja: Zalaganje za zabranu nuklearnog naoružanja
Nagasaki obeležio 76. godišnjicu atomskog bombardovanja - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japanski Nagasaki obeležio je danas 76. godišnjicu atomskog bombardovanja ovog grada za vreme Drugog svetskog rata, a gradonačelnik Tomiša Taue apelovao je na japansku vladu da aktivnije učestvuje u oslobađanju sveta od nuklearnog oružja.

Nema tačnih podataka o broju žrtava, ali se smatra da je u Nagasakiju život izgubilo najmanje 74.000 ljudi, a od nuklearnog zračenja i posledica radijacije u nedeljama, mesecima i godinama posle napada preminule su hiljade ljudi.

 

 

Taue je pozvao vladu u Tokiju da potpiše i ratifikuje sporazum Ujedinjenih nacija kojim se zabranjuje nuklearno oružje i da se priključi sporazumu kao posmatrač na prvom sastanku zemalja potpisnica, prenela je agencija Kjodo.

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

 

Nakon minuta ćutanja koji je obeležen u 11.02 sata po lokalnom vremenu, u vreme kada je bačena atomska bomba 9. avgusta 1945. godine, Taue je nazvao Sporazum o zabrani nuklearnog oružja kako "novi horizont" za nuklearno razoružanje, ali je i izrazio zabrinutost zbog povećanja opasnosti zbog nuklearne trke u svetu.

Japanska novinska agencija navodi da se premijer Jošihide Suga nije bavio temom sporazuma o zabrani nuklearnog naoružanja kada se obraćao okupljenima, među kojima su bili i preživeli i porodice žrtava.

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

 

"Kao jedina zemlja na koju je bačena atomska bomba, dužnost Japana je da vodi napore medunarodne zajednice, korak po korak, ka realizaciji da svet treba da bude slobodan od nuklearnog oružja", izjavio je Suga.

Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je najavio stupanje na snagu sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, navodeći da spremnost SAD i Rusije da se uključe u dijalog o kontroli naoružanja daje "razlog za nadu", ali je upozorio da je predstoji još mnogo posla.

Komentari (0)

Svet