Fokus

Dubai se još bori sa posledicama "kišne bombe": Šta je izazvalo najveću vremensku nepogodu u poslednjih 75 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2024

-

09:31

Bojan Preković

veličina teksta

Aa Aa

Nezapamćene padavine koje su izazvale poplave u Dubaiju imaju svoje meteorološko objašnjenje. Važnu ulogu odigrale su i klimatske promene, kao i "zasejavanje oblaka", praksa koju Emirati koriste da izazovu kišu, tvrdi Džef Berardeli, glavni meteorolog i specijalista za klimu Odeljenja za atmosferske nauke Univerziteta Kornel.

Kako naglašava u postu na društvenoj mreži X, reč je o ekstremnoj pojavi, zbog niza faktora, kao što je činjenica da se zbog olujnog sistema, u gornjim delovima atmosfere, zarobila ogromna količina peska iz pustinje.

"Za prašinu se može smatrati da je izazvala cloud seeding, fenomen kondenzacionog jezgra", objasnio je on, te dodao da je ovoga puta možda i sama priroda "zasejala oblake", a ne čovek.

Međutim, i klimatske promene su odigrale važnu ulogu - godišnje padavine u Dubaiju dostižu oko 100 milimetara kiše, dok je prosek za april 8 mm. U utorak je palo čak 254 mm.

Slike koje dolaze iz Dubaija su svakako bez presedana, što ukazuje na haos izazvan obilnom kišom. Aerodrom je pretvoren u jezero, dok su stanovnici i posetioci bili zarobljeni u velikim tržnim centrima, u nemogućnosti da dođu do svojih hotela.

Dubai se sada bori sa posledicama nesvakidašnjih bujičnih kiša budući da je velika količina vode ostala "zarobljena" u gradu.

 

 

Komentari (0)

Svet