Fokus

Kanađaninu potvrđena smrtna kazna u Kini zbog trgovine drogom

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

08:02

Kanađaninu potvrđena smrtna kazna u Kini zbog trgovine drogom
Kanađaninu potvrđena smrtna kazna u Kini zbog trgovine drogom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski sud danas je odbio žalbu kanadskog državljanina Roberta Šelenberga na smrtnu kaznu, kojom je osuđen zbog krijumčarenja droge.


Ovaj 36-godišnji Kanađanin uhapšen je 2014. godine zbog pokušaja krijumčarenja 227 kilograma metafetamina iz Kine u Australiju, lane u novembru je osuđen na 15 godina zatvora, ali ga je, posle žalbe, sud osudio na smrtnu kaznu.

Kanadski ambasador u Kini Dominik Barton osudio je danas odluku kineskog suda kojom je potvrđena smrtna presuda Šelenbergu i pozvao na pomilovanje, prenosi Rojters.

Ambasador je saopštio novinarima da Kanada ostaje duboko zabrinuta zbog kineske proizvoljne primene smrtne kazne. Barton je poručio da nije slučajnost to što je Kina odlučivala po Šelenbergovoj žalbi u trenutku dok je u Kanadi u toku sudski procec protiv izvršne direktorke "Huaveja" Meng Vanžu.

Hapšenje Vanžu, koja je ćerka osnivača ove kineske kompanije, zbog navodnog kršenja američkih sankcija u decembru 2018. razbesnelo je Kinu, i već tada su pokvareni odnosi i sa SAD i sa Kanadom.

Komentari (0)

Svet