Fokus

Sestra Kim Džong Una: Južna Koreja i SAD suočiće se sa još većom bezbednosnom pretnjom

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

09:23

Sestra Kim Džong Una: Južna Koreja i SAD suočiće se sa još većom bezbednosnom pretnjom
Kim Džong Jo - Copyright Tanjug/Jorge Silva/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejska zvaničnica Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una, poručila je danas da će se Južna Koreja i SAD suočiti sa još većim bezbednosnim pretnjama, zbog nastavka godišnjih zajedničkih vojnih vežbi koje počinju ove nedelje.

"SAD i Južna Koreja suočiće se sa ozbiljnijom bezbednosnom pretnjom, pošto zanemaruju naša ponovljena upozorenja da napreduju ka opasnim ratnim vežbama", poručila je Kim Jo Džong, prenosi Rojters pozivajući se na severnokorejsku agenciju KCNA.

Ona je naglasila da je vežba nepoželjna, samouništavajuća akcija koja ugrožava severnokorejski narod i podiže tenzije na korejskom poluostrvu.

Optužila je Južnu Koreju za izdajničko ponašanje, jer je započela sa vežbama ubrzo nakon što je telefonska linija između Pjongjanga i Seula ponovo uspostavljena u pokušaju da se ublaže tenzije.

Kim je najavila i da će Severna Koreja pojačati aktivnosti na apsolutnom odvraćanju, uključujući i one na snažnim preventivnim sposobnostima napada, kako bi se suprotstavila sve većoj američkoj vojnoj pretnji.

"Realnost je pokazala da samo praktično odvraćanje, a ne reči, mogu garantovati mir i bezbednost Korejskog poluostrva i da je za nas imperativ da izgradimo silu za snažno suzbijanje spoljnih pretnji", rekla je sestra Kim Džong Una.

Južna Koreja i SAD, koje u toj zemlji imaju oko 28.500 vojnika, započele su danas preliminarnu vežbu koja je uvod u veću, zakazanu za sledeću nedelju, uprkos upozorenjima Severne Koreje da će one negativno uticati na napredak u poboljšanju međukorejskih odnosa.

Zajedničke vežbe su smanjene poslednjih godina kako bi se olakšali pregovori, čiji je cilj zaustavljanje nuklearnog programa Pjongjanga u zamenu za ublažavanje američkih sankcija, ali su oni propali 2019. godine, i dok i Severna Koreja i SAD poručuju da su otvorene za diplomatiju, obe takođe kažu da je na drugoj strani da preduzme mere.

Komentari (0)

Svet