Fokus

Bajden na meti kritika posle obraćanja crnim studentima: "Propoveda o demokratiji, a zatim širi laži"

Komentari

Autor: Fox News

22/05/2024

-

17:29

Bajden na meti kritika posle obraćanja crnim studentima: "Propoveda o demokratiji, a zatim širi laži"
Bajden na meti kritika posle obraćanja crnim studentima: "Propoveda o demokratiji, a zatim širi laži" - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Bajden se poslednjih dana suočio sa burom kritika na društvenim mrežama i od strane stručnjaka zbog ponavljanja onoga što su mnogi označili kao laž o izbornom zakonu u Džordžiji.

"Danas u Džordžiji neće dozvoliti da vam voda bude dostupna dok čekate u redu da glasate na izborima“, rekao je Bajden tokom vikenda maturantima na Morhaus koledžu, istorijski afroameričkom univerzitetu u Atlanti. "O čemu se to, dođavola, radi?".

"Ovo je 2024.", objavila je kancelarija državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera na mreži X kao odgovor na Bajdenovu tvrdnju. "Ne mogu da verujem da se još uvek bavimo lažima o izborima u Džordžiji. Još jednom, Džordžija nema redova. Bajden duguje našim izbornim zvaničnicima izvinjenje i fokusiranje na stvarna pitanja – ovu prokletu inflaciju koja pogađa vredne građane Džordžije".

Očigledno lažna izjava

Predsednik Bajden je kritikovao izborne zakone Džordžije nazivajući ih "Jim Crow 2.0“. (Jim Crow Laws bili su državni i lokalni zakoni uvedeni u južnim Sjedinjenim Državama u kasnom 19. i ranom 20. veku koji su sprovodili rasnu segregaciju, a "Jim Crow" je pežorativni izraz za Afroamerikanca. Ovi zakoni ostali su na snazi ​​do 1965. godine - prim.ur.).

"To je očigledno lažna izjava", rekao je viši pravni saradnik Heritage fondacije Zak Smit za Fox Nevs Digital. "Svaka država zabranjuje izbornu kampanju u blizini biračkih mesta. Zabrana davanja novca i poklona potencijalnim biračima – kao što to čini izborni zakon Džordžije – da bi se sprečio neopravdani uticaj na njih dok čekaju da glasaju, je dobra i razumna politika.

Smit je nastavio:  "Naravno, ništa u zakonu ne zabranjuje anketarima da daju vodu biračima i ništa ne zabranjuje samim biračima da donesu grickalice i vodu za jelo i piće dok čekaju da glasaju".

Smit je takođe rekao da je zakon Džordžije o hrani i vodi "praktično identičan njujorškom izbornom zakonu koji zabranjuje davanje biračima ’bilo kakvog mesa, pića, duvana, osveženja ili namirnica’ osim ako ima ’maloprodajnu vrednost manju od jednog dolara‘.

"Ipak, Bajden i drugi u njegovoj administraciji nisu izrazli zabrinutost zbog tog zakona – pitam se zašto?“, rekao je Smit.

Kritike i na društvenim mrežama

Džejson Sned, izvršni direktor Honest Elections Project, rekao je za Fox News Digital; "Džo Bajden propoveda o demokratiji, a zatim širi dezinformacije osmišljene da delegitimizuju izbore i ocrne njegove protivnike".

Sned je nastavio: 

"Proverivači činjenica su godinama opovrgavali Bajdenove tvrdnje o izbornom zakonu Džordžije. Zahvaljujući zakonu koji Džo Bajden blati, Džordžija je održala istorijski uspešne izbore sa visokim odzivom i visokim poverenjem 2022. i spremna je da to uradi i ove godine nema izgovora za nastavak širenja ovih laži uoči izbora sa visokim ulozima".

Bajdenov komentar je takođe izazvao oštre kritike na društvenim mrežama.

"To je demantovana laž", objavio je Republički nacionalni komitet na mreži X.

"Čak je i Politifact, orijentisan prema demokratama, priznao da zakon Džordžije  – prema kojem demagoško ’pritiskanje‘ nije materijalizovano – ’dozvoljava anketarima da postave samouslužne vodene stanice koje bi birači mogli da koriste", objavio je saradnik Fox Newsa Gaj Benson na mreži X.

"On laže da bi posejao rasne podele", objavio je Bonči, pisac "Crvene države" na X-u. "Čisto zlo".

Kritičari zakona tvrde da je Džordžija proglasila zločinom davanje vode ljudima koji čekaju u redu zbog političkih organizacija koje utiču na birače na biralištima. 

Politifact je ocenio tvrdnju istaknutog republikanca da Džordžija "nije kriminalizovala" davanje vode "uglavnom lažnom", napominjući da zakon neke slučajeve smatra prekršajem, ali je priznao da prema zakonu anketari mogu da biračima stave vodu na raspolaganje.

U članku se takođe priznaje da je ljudima dozvoljeno da daju vodu i hranu "izvan granica od 45, odnosno 7 metara" navedenih u zakonu.

Istorija napada na izborne zakone u Džordžiji 

Pomoćnik sekretara za štampu Bele kuće Robin Paterson ukazao je na taj članak Politifacta u odbranu Bajdenovog komentara i rekao:

"SB 202 (Senatski zakon) čini zločincima ljude – a ne samo ljude iz političkih organizacija – koji dele hranu ili flaše vode u krugu od 45 metara od biračkog mesta. Ovaj zakon takođe pokušava da učini krivičnim delom davanje hrane ili vode u krugu od 7 metara od bilo kog birača koji stoji u redu".

Bajdenova administracija ima istoriju napada na izborne zakone u Džordžiji , uključujući federalnu tužbu koju je podnela administracija koja je optužila državu da sprovodi praksu glasanja "Jim Crow".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet