Fokus

Novi predsednik Irana imenovao šefa diplomatije i ministra za naftu

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2021

-

19:46

Novi predsednik Irana imenovao šefa diplomatije i ministra za naftu
Novi predsednik Irana imenovao šefa diplomatije i ministra za naftu - Copyright Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Novi iranski predsednik Ebrahim Raisi imenovao je danas antizapadnog diplomatu Hoseina Amir-Abdolahjana za ministra inostranih poslova, pred nastavak nastojanja Irana i šest svetskih sila da obnove nuklearni sporazum iz 2015.

Teheran i svetske sile pregovaraju od aprila o ponovnom oživljavanju sporazuma, koji je 2018. godine odbacio tadašnji američki predsednik Donald Tramp, koji je i uveo sankcije koje su uništile ekonomiju Irana smanjenjem izvoza nafte, piše Rojters.

Raisi je za ministra za naftu imenovao Džavada Ovdžija, bivšeg zamenika ministra za naftu i upravnog ministra gasne kompanije.

Prethodni ministar nafte rekao je u julu da će glavni zadatak njegovog naslednika biti ukidanje sankcija zbog kojih je otežan izvoz nafte.

Šesta runda pregovora o nuklearnom sporazumu održana je 20. juna, a sledeća nije zakazana, jer se čekao da Raisi, posle inauguracije 5. avgusta, izabere ministre.

"Rasijev izbor pokazuje da daje značaj regionalnim pitanjima u svojoj spoljnoj politici", rekao je jedan bivši iranski zvaničnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet