Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu smrtonosni vazdušni napad na Rafu nazvao "tragičnom nesrećom": Istražujemo slučaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

27/05/2024

-

07:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 40 civila je ubijeno, a mnogi su povređeni u izraelskim vazdušnim napadima na grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, prenose palestinski mediji. Agencija Wafa navodi da je najmanje osam raketa pogodilo šatore u  severozapadnom delu grada, gde su smešteni raseljeni Palestinci, nakon što su pobegli iz istočnih delova grada gde su izraelske snage započele kopnenu ofanzivu pre više od dve nedelje. Konačan broj poginulih mogao bi da bude i veći jer je mnogo ranjenih u kritičnom stanju, naveli su zdravstveni radnici. Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri opisao je napad u Rafi kao "masakr", smatrajući SAD odgovornim za pomoć koju pružaju Izraelu u oružju i novcu.

Ključni događaji:

  • U izraelskom napadu na Rafu poginulo 30, povređene desetine ljudi
  • Hamas tvrdi da je ispalio rakete is Pojasa Gaze, sirene za uzbunu u Izraelu
  • Borelj kritikovao Izrael zbog kaznenih mera protiv palestinskih vlasti
  • Najmanje 13 poginulih u izraelskom napadu na kuću u Džabaliji
  • Izraelska vojska sopštila da je izvela "precizan napad na kompleks Hamasa u Rafi"

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

 21.35 Grifits: Izraelska nekažnjivost se ne može nastaviti

Šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits osudio je večeras izraelski vazdušni napad na kamp za raseljena lica u gradu Rafa, na jugu Pojasa Gaze, napomenuvši da se takva "nekažnjivost ne može nastaviti".

“Još jedan mračno poglavlje u Gazi. Izraelski vazdušni udar na Rafu sinoć je ubio desetine ljudi, od kojih su mnoge žene i deca izgoreli živi“, napisao je on na platformi "X".

Grifits je upozorio na poteškoće i opstrukcije koji i dalje traju kada je reč o isporuci pomoći palestinskom narodu.

“Još nismo u mogućnosti da preuzmemo robu sa prelaza Kerem Šalom u neophodnoj meri, zbog prepreka i aktivnih borbi", poručio je on.

Grifits je zatražio hitnu akciju kako bi se zaštitili civili i obezbedila njihova sigurnost u Pojasu Gaze.

“Takva nekažnjivost se ne može nastaviti. Zaštitite civile. Dozvolite im da nađu sigurnost. Dozvolite im da dobiju pomoć“, poručio je on.

Najmanje 45 osoba, uglavnom žena i dece, ubijeno je, a blizu 250 je ranjeno u nedelju, u izraelskom napadu na kamp za raseljena lica u Rafi.

Napad se u dogodio u blizini logističke baze UN-ove Agencije za palestinske izbeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu.

18.17 Netanjahu: Smrtonosni vazdušni napad na Rafu "tragična nesreća"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu opisao je smrtonosni izraelski vazdušni napad na kamp za raseljene Palestince u gradu Rafa na jugu Gaze kao "tragičnu nesreću".

"Mi istražujemo slučaj, to je naša politika", rekao je Netanijahu u govoru u Knesetu u ponedeljak, preneo je "Haaretz".

Izraelski lider je dodao da je za njih "(povreda) svakog nevinog tragedija", dodaje se.

On je tvrdio da se incident dogodio "uprkos njihovim naporima da ih ne povredimo".

Zvaničnici u Gazi kažu da je najmanje 45 ljudi ubijeno nakon što je izraelski vazdušni napad pogodio šatore u kojima su smeštena raseljena lica.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da istražuju napad.

Netanjahu je tokom govora obećao da će nastaviti borbu u Gazi uprkos međunarodnoj osudi njegove ofanzive u Rafi i presudi Međunarodnog suda pravde u petak kojom je naloženo da se ona odmah zaustavi.

"Nastaviću da se borim dok se ne podigne zastava pobede. Ne nameravam da okončam rat pre nego što se postigne svaki cilj. Ako popustimo, masakr će se vratiti", rekao je Netanjahu, prenosi "Guardian".

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

16.00 Sukob na prelazu "Rafa" između izraelske i egipatske vojske

Egipatski vojnik poginuo je danas u  razmeni vatre između egipatske i izraelske vojske nedaleko od graničnog prelaza Rafa između Pojasa Gaze i Egipta, javljaju izraelski mediji. Na izraelskoj strani nije bilo žrtava, prenosi "Times of israel".

Izraelska i egipatska vojska su u odvojenim saopštenjimanavele da su pokrenule istragu o incidentu.

"Pre nekoliko sati dogodila se pucnjava na egipatskoj granici. Incident se istražuje i u kontaktu smo sa Egipćanima", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Leo Correa/Saher Alghorra

 

14.52 Hajman: Vazdušni napad izazvao požar u kojem su nastradali palestinski civili

Prvi nalazi izraelske istrage o masovnim žrtvama u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze pokazali su da je vazdušni napad na komandante Hamasa izazvao požar u kojem su nastradali palestinski civili, izjavio je danas portparol izraelske vlade Avi Hajman. Glavni izraelski vojni tužilac, general-major Jifat Tomer-Jerušalmi, opisala je međutim, vazdušni napad Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kao "veoma težak" i rekla da je istraga u toku, preneo je Rojters.

"IDF žale zbog nanošenja bilo kakve štete ljudima koji nisu borci tokom rata", rekla je Tomer-Jerušalmi na konferenciji za novinare.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su prethodno da su izvele precizan napad na kompleks Hamasa u gradu Rafa, gde su se okupljali visoki zvaničnici te palestinske militantne grupe, preneo je Tajms of Izrael. IDF je kasnije navele da su u napadu ubijeni komandant Hamasovog štaba na Zapadnoj obali Jasin Rabia i još jedan pripadnik Hamasa.

13.40 Broj poginulih u izraelskom napadu na Rafu porastao na 45

Broj Palestinaca poginulih u izraelskom napadu na kamp za raseljene u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze porastao je na 45, a među ubijenima su najmanje polovina žene, deca i stariji ljudi, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze, javio je Rojters.

Agencija Wafa navela je da je najmanje osam raketa pogodilo šatore u severozapadnom delu grada, gde su smešteni raseljeni Palestinci. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da njegova terenska bolnica u Rafi prima veliki broj povređenih, a da i druge bolnice primaju veliki broj pacijenata.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri opisao je napad u Rafi kao "masakr". Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele precizan napad na kompleks Hamasa u gradu Rafa, gde su se okupljali visoki zvaničnici te palestinske militantne grupe, preneo je Tajms of Izrael. IDF je kasnije saopštio da su u napadu ubijeni komandant Hamasovog štaba na Zapadnoj obali Jasin Rabia i još jedan pripadnik Hamasa. Palestinsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je u izraelskoj vojnoj ofanzivi od 7. oktobra poginulo najmanje 36.050 ljudi, dok je 81.026 ranjeno.

11.52 Pogledajte u geleriji kako igleda grad Rafa nakon vazdušnog napada Izraela

09.46 Španski šef diplomatije Albares traži od članica EU da pruže podršku MSP

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares izjavio je danas da će zatražiti od ostalih 26 zemalja članica EU da pruže zvaničnu podršku Međunarodnom sudu pravde (MSP) i preduzmu korake kako bi se postarale da Izrael poštuje odluke tog suda.

AP Photo/Virginia Mayo

 

''Zatražiću od ostalih 26 partnera da pruže podršku MSP i njegovoj odluci, a u slučaju da Izrael nastavi da se opire mišljenju Suda, da pokušamo da preduzmemo adekvatne mere kako bismo se postarali da Izrael sprovede odluke (MSP)'', rekao je Albares novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

08.31 Borelj: Izrael nastavlja vojnu akciju na jugu Pojasa Gaze uprkos presudi MSP

Izrael nastavlja vojnu akciju u južnom delu Pojasa Gaze uprkos presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) kojom je pozvan da odmah zaustavi napade, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. On je istakao da odluka MSP mora da se sprovede i dodao da će početi rad na donošenju političke odluke o pokretanju namenske misije pomoći EU na graničnom prelazu Rafa između Gaze i Egipta, prenosi Rojters.

MSP je u petak naložio Izraelu, u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid, da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u Rafi, kao i da otvori granični prelaz u tom gradu sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

Predsednik MSP Navaf Salam izjavio je da "Izrael momentalno mora da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo kakvu aktivnost u Rafi koja bi mogla Palestince u Gazi da stavi u životne uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u celosti ili delimično".

S druge strane, više izraelskih zvaničnika izjavilo je da naredba MSP ostavlja prostor za vojne operacije u tom gradu. 

''Ono što oni traže od nas je da ne počinimo genocid u Rafi. Nismo počinili genocid i nećemo počiniti genocid", rekao je savetnik izraelskog premijera za nacionalnu bezbednost Tzači Hanegbi.

07.04 Wafa: U izraelskom napadu na Rafu ubijeno 40 ljudi

Najmanje 40 civila je ubijeno, a mnogi su povređeni u izraelskim vazdušnim napadima na grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, prenose palestinski mediji. Agencija Wafa navodi da je najmanje osam raketa pogodilo šatore u  severozapadnom delu grada, gde su smešteni raseljeni Palestinci.

Associated Press

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da njegova terenska bolnica u Rafi prima veliki broj povređenih, a da i druge bolnice primaju veliki broj pacijenata.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri opisao je napad u Rafi kao "masakr".

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele precizan napad na kompleks Hamasa u gradu Rafa, gde su se okupljali visoki zvaničnici te palestinske militantne grupe, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je kasnije saopštio da su u napadu ubijeni komandant Hamasovog štaba na Zapadnoj obali Jasin Rabia i još jedan pripadnik Hamasa.

06.55 Izraelska vojska sopštila da je izvela "precizan napad na kompleks Hamasa u Rafi"

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele precizan napad na kompleks Hamasa u gradu Rafi na jugu Gaze.

"Avioni IDF napali si kompleks Hamasa u Rafi u kojem su dejstvovali važni Hamasovi teroristi. Napad je izveden protiv legitimnih ciljeva prema međunarodnom pravu, uz korišćenje precizne municije i na osnovu preciznih obaveštajnih podataka koji su ukazivali na to da Hamas koristi to područje", saopštila je izraelska vojska, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da je IDF upoznata sa izveštajima koji ukazuju da je usled napada i požara koji je izbio povređeno nekoliko civila u tom području

06.47 Hamas tvrdi da je ispalio rakete is Pojasa Gaze, sirene za uzbunu u Izraelu

Sirene za uzbunu začule su se u centralnom Izraelu, uključujući i Tel Aviv, prvi put za nekoliko meseci. Hamas tvrdi da je ispalio rakete iz Pojasa Gaze, penosi AP.

Agencija navodi da su militanti ispaljivali projektile ka zajednicama u okolini Gaze sedam meseci od kada traje rat, ali da mesecima nisu lansirali rakete dužeg dometa.

Za sada nema izveštaja o žrtvama ili eventualnoj šteti. 

06.36 Borelj kritikovao Izrael zbog kaznenih mera protiv palestinskih vlasti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kritikovao je danas "izraelske okupacione vlasti" zbog uvođenja kaznenih mera protiv palestinskih vlasti.

profimedia

 

Govoreći na sastanku u Briselu gde je bio prisutan palestinski premijer Muhamed Mustafa, Borelj je nabrojao izazove sa kojima se susreće palestinska vlada.

Među tim izazovima su "opasna socioekonomska kriza, uticaj na humanitarnu tragediju u Gazi, zatvaranja nametnuta na Zapadnoj bali i druge kaznene radnje kao što je najava izraelskih okupacionih vlasti da će uskratiti sve prihode od poreza koji pripadaju" palestinskim vlastima. 

06.25 Najmanje 13 poginulih u izraelskom napadu na kuću u Džabaliji

Najmanje 13 Palestinaca, uključujući i žene i decu, poginulo je u udaru izraelske vojske na privatnu kuću u Džabaliji, na severu Pojasa Gaze, prenosi palestinska novinska agencija Vafa. 
U napadu je ranjeno na desetine osoba.

Spasilačke ekipe pretražuju teren u nadi da će dopreti do još preživelih pod ruševinama.

Takođe, jedna osoba stradala je u novom bombardovanju Rafe, na jugu Gaze.

06.11 U izraelskom napadu na Rafu poginulo 30, povređene desetine ljudi

Najmanje 30 Palestinaca je poginulo, dok je na desetine ranjeno danas u izraelskim vazdušnim napadima na grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, saopštili su palestinski zvaničnici, zdravstvene i hitne službe. Gađano je naselje Tel Al-Sultan u zapadnom delu Rafe, gde su se hiljade ljudi sklonile nakon što su pobegli iz istočnih delova grada gde su izraelske snage započele kopnenu ofanzivu pre više od dve nedelje, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Svet