Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF pogodio 35 ciljeva širom Gaze, u borbama ubijen komandant grupe Hamas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

08:29

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF pogodio 35 ciljeva širom Gaze, u borbama ubijen komandant grupe Hamas
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF pogodio 35 ciljeva širom Gaze, u borbama ubijen komandant grupe Hamas - Copyright Tanjug/AP/Majdi Mohammed/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je američku rezoluciju koja podržava najnoviji izraelski predlog o prekidu vatre i oslobađanju talaca, kao i poziv palestinskom Hamasu da prihvati ponudu. Ukupno je 14 članica SB UN glasalo za rezoluciju, niko protiv, dok je Rusija bila uzdržana. Predlog primirja se sastoji iz tri faze koje bi trebalo da dovedu do konačnog mira.Palestinska militantna organizacija Hamas pozdravila je rezoluciju SB UN, rekavši da je spremna da sarađuje sa posrednicima oko sprovođenja principa plana. S druge strane, u Izraelu i dalje traju politička previranja.

Ključni događaji:

  • UN podržale predlog SAD o prekidu vatre u Gazi
  • Iran: SAD ne žele prekid vatre u Gazi
  • Hamas pozdravio rezoluciju SB UN koja podržava predlog primirja
  • Blinken stigao na Bliski istok, sastao se sa El-Sisijem
  • Broj poginulih u Gazi od početka rata premašio 37.000

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.40 Izrael: Hamas odbio predlog o primirju

Hamasa je odbio predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre koju je predstavio američki predsednik Džo Bajden krajem prošlog meseca, javlja "Times of Israel" pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

''Izrael je večeras preko posrednika dobio odgovor Hamasa. U odgovoru, Hamas je odbacio predlog za oslobađanje talaca koji je izneo predsednik Bajden“, rekao je zvaničnik.

Dodao je da je Hamas "promenio glavne parametre predloga".

Odgovor Hamasa i palestinskog Islamskog džihada na najnoviji izraelski predlog o prekidu vatre sa taocima navodno uključuje amandmane na ponudu, odnosno novi vremenski okvir za oslobađanje talaca i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze.

Bivši izraelski pregovarač Danijel Levi rekao je za Al Džaziru da su Hamas i Islamski džihad tražili izmenu predloga, zahtevajući potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze.

On je istakao da taj zahtev nije nov, a da se može naći i u rezoluciji UN.

Naglasio da ''ceo svet postavlja pitanje'' koju obavezu preuzimaju SAD, kao posrednik, po ovom pitanju.

Hamas je ranije danas objavio da je dostavio odgovor katarskim i egipatskim posrednicima izražavajući spremnost da postigne dogovor.

AP/Leo Correa

 

23.07 Kirbi: SAD razmatraju odgovor Hamasa na ponudu o primirju u Pojasu Gaze

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su SAD razmatraju odgovor Hamasa na ponudu Izraela za oslobađanje talaca i sporazum o prekidu vatre, koji je dostavljen katarskim i egipatskim posrednicima.

''Primili smo ovaj odgovor koji je Hamas dostavio Kataru i Egiptu i trenutno ga procenjujemo“, rekao je on novinarima tokom virtuelnog brifinga, dodajući da je ''korisno“ što je grupa dala svoj odgovor.

Američki predsednik Džo Bajden predstavio je, kako je rekao, najnoviji izraelski predlog za sporazum o taocima i prekid vatre za okončanje rata između Izraela i Hamasa krajem prošlog meseca, i palestinsku grupu da prihvati ponudu, podseća "Times of Israel".

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

21.22 Nemački sud odbacio zahtev za blokiranje izvoza oružja u Izrael

Berlinski sud odbacio je danas hitan zahtev jednog broja palestinskih stanovnika Gaze da spreči nemačku vladu da odobrava dozvole za izvoz nemačkog oružja u Izrael na osnovu toga što bi ono moglo biti korišćeno u suprotnosti sa humanitarnim pravom.

Palestince je podržalo nekoliko organizacija uključujući Evropski centar za pravnu podršku (ELSC), Zakon Palestine i Palestinski institut za javnu diplomatiju, prenosi "Reuters".

Oni tvrde da postoje razlozi da se veruje da se takva kršenja dešavaju u ratu Izraela protiv Hamasa.

Berlinski Upravni sud je, međutim, saopštio da tužioci nisu pokazali da su odluke o izvozu oružja u Izrael zapravo na čekanju, jer se Nemačka ove godine uzdržala od izdavanja dozvola, ili da će Nemačka verovatno dozvoliti izvoz kršeći svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Sud je takođe naveo da je nemačka vlada imala ovlašćenje da odbije dozvole za izvoz oružja, priloži dodatne uslove ili obezbedi obavezu zemlje primaoca da ograniči upotrebu oružja.

Grupe advokata su saopštile da je presuda neshvatljiva, dodajući da je vlada držala u tajnosti nerešene zahteve za izvoz oružja, što onemogućava da se za njih unapred sazna.

Ahmed Abed, advokat pri berlinskom pravnom kolektivu, rekao je da vladino prikrivanje informacija o oružju i ratnim zločinima "dovodi živote naših klijenata u opasnost".

Nemačka je prošle godine odobrila izvoz oružja u Izrael u vrednosti od 326 miliona evra, 10 puta više nego 2022. godine.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

21.16 Šest Palestinaca ubijeno u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali

Izraelske snage danas su ubile šest Palestinaca u mestu Kufr Dan, na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska saopštila je da su četvorica ubijenih bili naoružani militanti, koji su ubijeni u razmeni vatre sa vojnicima u selu Kufr Dan, u blizini palestinskog grada Dženin.

Na video-snimku objavljenomn na društvenim mrežama vidi se nenaoružani ranjenik koji leži na putu i ​​viče da okupljeni pozovu hitnu pomoć, a zatim je upucan u butinu. Video-zapis snimljen je kroz prozor, na visini i iz daljine, prenosi "Reuters".

U saopštenju, IDF navodi da su izraelske trupe opkolile zgradu koju koriste militanti i sproveli taktiku poznatu kao "lonac pod pritiskom" koja uključuje eskalaciju vatre usmerene na zgradu kako bi se osumnjičeni naterali da izađu.

IDF tvrdi da je jurišni helikopter takođe korišćen za napad na zgradu, a da su u operaciji zaplenjene dve jurišne puške i automobil sa nekoliko eksplozivnih naprava, piše "Times of Israel".

Israel Defense Forces via AP

 

21.01 UNICEF: Skoro 3.000 dece u Gazi životno ugroženo zbog neuhranjenosti

U Pojasu Gaze, skoro 3.000 dece je životno ugroženo usled neuhranjenosti i nedostatka pristupa zdravstvenoj nezi, poručio je UNICEF.

U saopštenju UNICEF-a se navodi da nasilje i raseljavanje utiču na pristup zdravstvenim ustanovama i uslugama za porodice.

Ta agencija UN dodaje da, iako je došlo do određenog poboljšanja u isporuci pomoći u hrani na severu, humanitarni pristup na jugu dramatično opao,, prenosi "Reuters".

''Iz Gaze nastavljaju da se pojavljuju užasne slike dece koja umiru pred očima svojih porodica zbog stalnog nedostatka hrane, zaliha ishrane i uništavanja zdravstvenih usluga“, rekla je regionalna direktorka UNICEF-a za Bliski istok i severnu Afriku Adel Hodr.

AP Photo/Kerem Yucel

 

20.49 Hamas i Islamski džihad spremni da postignu sporazum o primirju u Gazi

Hamas i Palestinski islamski džihad izrazili su spremnost da postignu sporazum o okončanju rata u Gazi u zajedničkom saopštenju objavljenom danas.

Zvaničnik Hamasa je za Rojters naveo da je ta grupa posrednicima predala zvanični odgovor na predloženi izraelski sporazum o taocima za zatvorenike, što su potvrdili Egipat i Katar.

''Odgovor Hamasa je potvrdio stav grupe da svaki sporazum mora okončati cionističku agresiju na naš narod, izvući izraelske snage, rekonstruisati Gazu i postići ozbiljan sporazum o razmeni zatvorenika“, prethodno je rekao neimenovani zvaničnik Hamasa za "Reuters".

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ranije danas pozvao Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre koji je izneo Izrael, a podržao Vašington, rekavši da su sve relevantne strane prihvatile predlog, osim te palestinske grupe.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Blinken je rekao da iako je Hamasova podrška odluci UN da podrži predlog predstavljala ''znak nade“, ali da rukovodstvo te grupe u Gazi treba da potpiše sporazum, prenosi "Tims of Israel".

20.34 "Reuters": Hamas predao posrednicima odgovor na predlog o prekidu vatre

Hamas je predao posrednicima svoj zvanični odgovor na predloženi izraelski sporazum o taocima za zatvorenike, rekao je danas za "Reuters" zvaničnik te palestinske grupe.

''Odgovor Hamasa je potvrdio stav grupe da svaki sporazum mora okončati cionističku agresiju na naš narod, izvući izraelske snage, rekonstruisati Gazu i postići ozbiljan sporazum o razmeni zatvorenika“, rekao je zvaničnik "Reuters"-u.

18.00 Blinken pozvao Hamas da prihvati izraelski predlog o prekidu vatre

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre koji je izneo Izrael, a podržao Vašington, rekavši da su sve relevantne strane prihvatile predlog, osim te palestinske grupe.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Blinken je rekao da iako je Hamasova podrška odluci UN da podrži predlog predstavljala ''znak nade“, ali da rukovodstvo te grupe u Gazi treba da potpiše sporazum, prenosi "Times of Israel".

Blinken je poručio da postoji ''snažan konsenzus“ u Izraelu i na međunarodnom planu da se krene napred sa primenom predloga, ali da ''u ovom trenutku to zaista zavisi od jedne osobe“, misleći na vođu Hamasa, Jahju Sinvara.

''Ako Hamas ne kaže 'da', onda je to na njima – na njima u smislu glasanja za nastavak rata, a ne za njegovo okončanje; na njih u smislu bezbednosti, dobrobiti stotina hiljada, miliona palestinskih žena, dece i muškaraca u Gazi“, zaključio je državni sekretar.

Predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri potvrdio je danas za Rojters da ta grupa prihvata rezoluciju i da je spremna da pregovara o detaljima.

Tanjug/AP/Jack Guez

 

16.37 SAD najavile dodatnih 404 miliona dolara pomoći za Gazu

Sjedinjene Američke Države obezbediće dodatnih 404 miliona dolara humanitarne pomoći palestinskim civilima u Gazi, na Zapadnoj obali i u regionu, čime će ukupna američka pomoć dostići iznos veći od 674 miliona dolara u poslednjih osam meseci.

"Kao najveći pojedinačni humanitarni donator palestinskog naroda, prepoznajemo hitnu potrebu za većom pomoći kako bi se došlo do civila s obzirom na katastrofalne humanitarne uslove i pozivamo sve donatore da podrže operacije spasavanja života Palestinaca u Gazi i regionu", naveo je danas Stejt department u saopštenju.

Novi paket finansijske pomoći će u snabdevanju hrane, vode za piće, kao i u pružanju zdravstvene zaštite i psihosocijalne podrške, u obrazovanju i skloništima.

13.08 Blinken: Netanjahu rekao da je obećavajuć odgovor Hamasa na rezoluciju SB UN

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da mu je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom jučerašnjeg sastanka potvrdio svoju posvećenost planu za prekid vatre u Gazi i da je ocenio da je "obećavajući" odgovor Hamasa na taj predlog.

"Sastao sam se sa premijerom Netanjahuom sinoć i on je potvrdio svoju posvećenost predlogu", rekao je Blinken, govoreći o rezoluciji Saveta bezbednosti o prekidu vatre u Gazi koji je usvojen sinoć na predlog Sjedinjenih Američkih Država.

Tanjug/ AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Blinken je dodao da je "obećavajuć" znak to što je grupa Hamas pozdravila usvajanje rezolucije.

11.49 Ubijena četiri izraelska vojnika u Rafi na jugu Gaze

etiri vojnika izraelske vojske (IDF) stradala su danas u gradu Rafa na jugu Gaze nakon što su ušli u stambenu zgradu i upali u eksplozivnu zamku, saopštila je IDF. Dodaje se da su ovi vojnici Givati brigade pre ulaska u zgradu bacili bombu u nju, nakon čega su dva vojnika ušla u zgradu i okinula zamku čija ih je eksplozija ubila, rušeći delove zgrade koji su pali na druge vojnike. IDF navodi da je kasnije u zgradi pronađen tunel koji ukazuje da su je koristili operativci grupe Hamas.

11.32 IDF: Na Izrael ispaljeno oko 50 raketa iz Libana, nema povređenih

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je ispaljeno oko 50 raketa iz Libana ka oblasti Golanske visoravni i da niko nije povređen u tom napadu. IDF je oborila nekoliko raketa, dok su ostale pale na otvoreni prostor, prenosi Tajms of Izrael. Militantna grupa Hezbolah u Libanu saopštila je da je lansirala desetine raketa "Kaćuša" na vojnu bazu u Golanskoj visoravni, odgovarajući na sinoćni napad IDF na severoistok Libana. 

10.41 Blinken se sastao sa Jairom Lapidom i Benijem Gancom

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa izraelskim opozicionarima Jairom Lapidom i bivšim šefom Ratnog kabineta Izraela Benijem Gancom koji je Blinkena pozvao da izvrši "maksimalni pritisak" na pregovarače da postignu dogovor o oslobađanju talaca. Do tog susreta je došlo dan posle sastanka sa Izraelskim predsednikom Benjaminom Netanijahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom, prenosi "The Times of Israel".

Tanjug/AP/Jack Guez

 

Ganc, koji je napustio vladajuću koaliciju i poziciju šefa Ratnog kabineta ove nedelje, takođe je rekao Blinkenu da "Izrael neće oklevati da odgovori silom" na potencijalnu pretnju grupe Hezbolah na severu Izraela.

"Imamo jedan cilj, da vratimo kući 120 talaca. Došlo je njihovo vreme. Imamo dogovor", istakao je Gance tokom sastanka sa Blinkenom.

09.25 IDF pogodio 35 ciljeva širom Gaze, u borbama ubijen komandant grupe Hamas

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njene vazdušne snage pogodile 35 ciljeva širom Pojasa Gaze, dok je grupa Hamas navela da je jedan od njenih komandanata Muhamed Džaber Abdo ubijen na Zapadnoj obali u borbi sa IDF.

Među ciljevima koje je IDF pogodio su skladišta oružja Hamasa, lokacije za lansiranje raketa, pozicije za snajperiste i "ćelije terorističkih operativaca", prenosi Tajms of Izrael.

Istovremeno, Hamas je saopštio da je jedan od komandanata te militantne grupe ubijen u borbi sa IDF zajedno sa troje operativaca u selu u blizini grada Ramala.

Tanjug AP/Jehad Alshrafi

 

08.28 Hamas pozdravio rezoluciju SB UN koja podržava predlog primirja u Pojasu Gaze

Palestinska militantna organizacija Hamas pozdravila je rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja podržava predlog primirja u Pojasu Gaze, rekavši da je spremna da sarađuje sa posrednicima oko sprovođenja principa plana.

"Hamas pozdravlja ono što je uključeno u rezoluciju Saveta bezbednosti koja je potvrdila trajno primirje u Pojasu Gaze, potpuno povlačenje (izraelskih snaga), razmenu zatvorenika, rekonstrukciju, povratak raseljenih, odbacivanje svake demografske promene ili smanjenja površine Pojasa Gaze i dostavljanje potrebne pomoći našem narodu u Gazi", navodi se u saopštenju Hamasa, a prenosi Rojters.

Hamas je takođe izrazio spremnost da se angažuje u indirektnim pregovorima oko sprovođenja principa koji su u skladu sa zahtevima "palestinskog naroda".

07.00 Predloženi koraci primirja između Izraela i Hamasa koje je prihvaćeno u SB UN

Predlog SAD o prekidu vatre ima tri faze koje vode to trajnog mira. Prva faza plana obuhvata razmenu talaca i zatvorenika, kao i kratkoročni prekid vatre. 

Druga faza uključuje "trajni prekid neprijateljstava", kao i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, navodi se u tekstu američkog nacrta rezolucije. 

Treća faza se fokusira na dugoročnu perspektivu te oblasti i njome bi se započeo višegodišnji plan rekonstrukcije Gaze.

Donošenje rezolucije dolazi nedeljama nakon što je predsednik Džo Bajden rekao da su Izraelci pristali na trofazni plan koji bi rezultirao trajnim prekidom vatre u Gazi.

U martu je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre.

Sukob je počeo 7. oktobra prošle godine kada je Hamas napao južni Izrael. Grupa je ubila oko 1.200 ljudi i uzela za taoce oko 251 osobu.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopštilo je da je broj poginulih u Gazi premašio 37.000 otkako je Izrael odgovorio na njegov napad.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

06.41 IDF: Više od 19.000 raketnih projektila ispaljeno na Izrael od početka rata

Više od 19.000 raketnih projektila ispaljeno je na Izrael od početka rata sa Hamasom u oktobru, saopštila je večeras izraelska vojska (IDF).

Projektili su većinom ispaljeni iz Pojasa Gaze, iako je udeo raketa koje dolaze iz Libana stalno rastao u poslednjim mesecima, preneo je "Times of Israel".

Hiljade tih raketa je presretnuto sistemima protivvazdušne odbrane, dodaje IDF. Ukupan broj obuhvata samo projektile koji su prešli izraelsku teritoriju. Izrael je ranije saopštio da su stotine ili čak više raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze promašile metu i pale unutar Pojasa.

06.30 UN podržale predlog SAD o prekidu vatre u Gazi

Savet bezbednosti UN podržao je plan o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze koji su predložile SAD. Na glasanju je bilo 14:1 u korist postizanja primirja, prenosi BBC.

Predlog postavlja uslove za "potpuni i potpuni prekid vatre", oslobađanje talaca koje drži Hamas, vraćanje posmrtnih ostataka preminulih talaca i razmenu palestinskih zatvorenika.

Plan obuhvata tri faze koje bi se završile višegodišnjim planom rekonstrukcije Gaze, koja je u velikoj meri uništena zbog borbi.

Rusija je bila uzdržana, a 14 zemalja članica, uključujući SAD, glasalo je za rezoluciju. Niko nije bio protiv.

06.13 Jemenski Huti tvrde da su uhapsili pripadnike američko-izraelske špijunske ćelije

Nekoliko dana nakon što su jemenski pobunjenici Huti uhapsili desetak pripadnika osoblja Ujedinjenih nacija, iz ove proiranske organizacije danas je saopšteno da su uhapšeni i pripadnici "američko-izraelske špijunske ćelije".

Prema rečima Abdela Hakima Al Kaivanija, šefa obaveštajne službe Huta, navodna špijunska ćelija uključivala je bivše osoblje američke ambasade u Jemenu, prenosi "Reuters".

"Američko-izraelska špijunska ćelija decenijama je sprovodila špijunske aktivnosti i sabotaže kroz zvanične i nezvanične institucije u korist neprijatelja. Članovi špijunske grupe i američki oficiri iskoristili su svoje pozicije u američkoj ambasadi kako bi sprovodili sabotaže. Nakon što je američka ambasada napustila Sanu članovi špijunske grupe nastavili su da sprovode svoje aktivnosti pod okriljem međunarodnih organizacija i UN", rekao je Al Kaivani.

Zvaničnici izraelske vlade nisu odmah komentarisali ove navode, UN su odbile da komentarišu optužbe, a američki državni sekretarijat nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet