Fokus

Hanter Bajden proglašen krivim po svim tačkama optužnice, preti mu 25 godina zatvora

Komentari

Autor: Fox News

11/06/2024

-

17:26

Hanter Bajden proglašen krivim po svim tačkama optužnice, preti mu 25 godina zatvora
Hanter Bajden - Copyright AP Photo/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Sin američkog predsednika Hanter Bajden proglašen je danas krivim po optužbi da je lagao da nije koristio drogu kako bi kupio vatreno oružje.

Bajden je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice nakon što je porota raspravljala oko tri sata, prenosi BBC.

Prva tačka je za davanje lažne izjave za nabavku vatrenog oružja, druga za davanje lažne izjave za dobijanje u evidenciji i treća za nedozvoljeno posedovanje vatrenog oružja.

Tokom suđenja, detaljno je opisana njegova zloupotreba opojnih droga kroz njegove tekstualne poruke i memoare, kao i svedočenja njegovih bivših partnerki, pošto su ga tužioci optužili da je lagao u dokumentima da bi nabavio vatreno oružje i da je ilegalno posedovao pištolj dok je bio u paklu zavisnosti.

Preti mu 25 godina zatvora

Hanteru Bajdenu preti maksimalna kazna od 25 godina zatvora nakon što je proglašen krivim po tri tačke optužnice.

Maksimalna kazna za davanje lažne izjave pri kupovini vatrenog oružja je 10 godina, maksimalna kazna za davanje lažne izjave u vezi sa informacijama koje treba da čuva savezni prodavac vatrenog oružja je pet godina, dok je maksimalna kazna za posedovanje vatrenog oružja od strane lica koje je nezakonito koristi ili je zavisnik od kontrolisane supstance je 10 godina.

Sinu američkog predsednika preti i novčana kazna do 750.000 dolara, iako će verovatno dobiti daleko manje od maksimuma, jer mu je ovo prvi prekršaj. Sudija je saopštio da se izricanje kazne određuje na 120 dana nakon presude. 

 

AP Photo/Matt Rourke

 

Iako je nekoliko članova porodice Hantera Bajdena bilo na sudu poslednjih dana, danas su bila samo njegova supruga Melisa Koen Bajden i Džejms Bajden, njegov ujak i predsednikov brat.

Prisutan je bio i Kevin Moris, holivudski advokat i bliski prijatelj koji mu je pozajmio novac za pravne troškove i postao stalni član na njegovoj strani, prenosi BBC.

Džo Bajden: Neću ga pomilovati ako bude osuđen

Američki predsednik Džo Bajden ranije je izjavio da neće pomilovati svog sina Hantera, u slučaju da bude osuđen u savezoj državi Delaver gde mu se sudi za kršenje zakona koji zabranjuje neregistrovanim korisnicima narkotika da poseduju vatreno oružje.

U intervjuu za "ABC News", Bajden je isključio mogućnost pomilovanja i istakao da će prihvatiti ishod suđenja, koje je počelo ove nedelje, preneo je tada "Reuters", piše "Euronews Srbija".

Veza sa ženom pokojnog brata i zloupotreba droge i alkohola

Privatni život Hantera Bajdena kao i njegovi poslovni poduhvati, bude žestoke kontroverze i rasprave, a posebno je to bio slučaj tokom suđenja. Njegova borba sa zavisnošću od teških opojnih droga i alkohola su dobro dokumentovane i datiraju iz vremena njegovog rada u sopstvenoj firmi za lobiranje.

Tako je poznato da se 2003. godine Hanter lečio od alkoholizma i pridružio se "Anonimnim alkoholičarima", a nekoliko puta se vraćao porocima i 2014. godine je otpušten iz rezervnog sastava američke mornarice, u koji je bio na zadatku godinu dana ranije, kada se ispostavilo da je pozitivan na kokain.

Njegov brat Bo Bajden je umro 2015. godine od tumora na mozgu, a njegova smrt je Hantera Bajdena poslala na stranputicu, pa se tako brak Hantera i Ketlin Bajden raspao. Supružnici su se razveli 2017. godine, a iste godine su se pojavili novinski izveštaji da je Hanter Bajden bio u romantičnoj vezi sa Hali Bajden, udovicom Boa Bajdena.

Tanjug AP/Matt Slocum

 

Njihova veza se završila dve godine kasnije, a Hali je prilikom svedočenja na sudu izjavila da je njihova veza bila nekad dobra, nekad loša, ali uvek komplikovana, jer bi Hanter nestao na nekoliko nedelja, a ona je mislila da je vara ili da će da se ubije. Zajedno su pohađali i sastanke zavisnika, jer je sa njim počela i da se drogira.

"Bilo je to užasno iskustvo, ono kroz šta sam prošla. Osramoćena sam i stid me je, žalim zbog tog dela svog života", izjavila je Hali, prenosi "The Washington Post".

Hali Bajden, snaja i bivša partnerka Hantera Bajdena je bila jedan od glavnih svedoka u sudskom procesu koji je okončan osuđujućom presudom po Hantera pred sudom u Vilmingtonu.

Komentari (0)

Svet