Fokus

Tramp i Bajden najstariji predsednički kandidati u američkoj istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

13:20

Tramp i Bajden najstariji predsednički kandidati u američkoj istoriji
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Amerike Donald Tramp danas puni 78 godina, što je, prema pisanju agencije Rojters, prekretnica koja će podsetiti američke birače da su dva kandidata na predstojećim izborima najstariji kandidati u američkoj istoriji.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti zbog starosti trenutnog predsednika Amerike Džozefa Bajdena, koji ima 81 godinu, iako je Tramp samo tri i po godine mlađi i ukoliko dobije drugi mandat biće najstariji predsednik koji je inaugurisan.

Tokom predizborne kampanje, Tramp nije eksplicitno postavljao pitanje o Bajdenovim godinama, ali je, kako prenosi pomenuta agencija, nastojao da iskoristi svaku verbalnu grešku svog protivnika, kao i Bajdenov spori hod.

Bajden je odgovorio na pitanja o svojim godinama, govoreći biračima da treba da se fokusiraju na ono što je postigao tokom mandata.Takođe je opisao Trampa kao pretnju demokratiji i kritikovao je njegovu "zapaljivu" retoriku protiv imigranata.

Da su zabrinuti oko toga da li bi Bajden bio sposoban da završi još jedan mandat, izrazile su i demokrate.

U anketi Rojtersa i istaživačke i analitičke kompanije Ipsos iz februara ove godine, oko 78 odsto ispitanika, od kojih su 71 odsto demokrate, navelo je da je Bajden prestar da bi radio u vladi.

Nejasno je koliko će godine predsednika biti faktor u konačnom ishodu. Prva televizijska debata između Bajdena i Trampa biće održana 27. juna.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet