Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Huti tvrde da su oštetili američki nosač aviona, SAD demantuju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2024

-

09:55 >> 21:56

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Huti tvrde da su oštetili američki nosač aviona, SAD demantuju
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Huti tvrde da su oštetili američki nosač aviona, SAD demantuju - Copyright EPA-EFE/HAITHAM IMAD/Tanjug/AP/Tsafrir Abayov/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa se nastavlja, a broj Palestinaca poginulih u napadima izraelskih snaga na Rafu na jugu Pojasa Gaze, kao i na druge oblasti širom enklave, juče je porastao na najmanje 45, javio je Rojters pozivajući se na žitelje Rafe i izraelsku vojsku (IDF). U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je izjavio da je veoma zabrinut zbog eskalacije tenzija između Izraela i libanskog Hezbolaha i da mirovne snage UN rade na smirivanju situacije i sprečavanju pogrešnih poteza. 

Ključni događaji

  • Gutereš: Veoma sam zabrinut zbog eskalacije tenzija između Izraela i Hezbolaha 
  • Američki zvaničnici zabrinuti da bi izraelska "Gvozdena kupola" mogla biti savladana 
  • Izrael uputio opomenu jermenskom ambasadoru zbog priznavanja Palestine 
  • Broj Palestinca poginulih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze porastao na 45 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu  


20.41 Američki zvaničnici odbacuju tvrdnje Huta o napadu na američki nosač aviona kao lažne

Netačna je tvrdnja jemenske grupe Huti da su napali američki nosač aviona "Dvajt D. Ajzenhauer" u Crvenom moru, izjavila su danas dva američka zvaničnika koja su želela da ostanu anonimna za Rojters.

"To je netačno", rekao je jedan od zvaničnika.

Huti su ranije saopštili da su napali pomenuti nosač aviona u Crvenom moru i da je operacija "uspešno postigla svoj cilj", nenavodeći detalje.

profimedia

 

Grupa je takođe navela da je napala komercijalni brod "Transvorld navigator" (Transworld Navigator) u Arapskom moru.

Nije navedeno kada su se napadi dogodili, sem da je "Transvorld navigator" direktno pogođen projektilom.

Huti koji pripadaju Iranu prvi su u novembru počeli da napadaju međunarodne brodove u Crvenom moru, iz, kako kažu, solidarnosti sa palestinskim militantima u Gazi, gde od prošlog oktobra traje sukob sa Izraelom.

U više od 70 napada, Huti su potopili dva broda, jedan zaplenili i ubili najmanje tri pomoraca.

18.22 Nekoliko operativaca Hezbolaha napadnuto u južnom Libanu

Nekoliko operativaca i lokacija Hezbolaha napadnuto je danas u južnom Libanu, saopštila je Izraelska vojska (IDF).

Jedan napad u Ajta aš-Šabu bio je usmeren na operativca Hezbolaha koji je primećen na jednoj od osmatračnica grupe, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je navela da je u Jarunu borbeni avion udario u zgradu koju koristi Hezbolah, nakon što je identifikovala operativca militantne grupe, a takođe je napadnuta i zgrada u Ramjehu.

Takođe je navedeno da su ranije danas dve protivtenkovske rakete lansirane iz Libana na severnu pograničnu zajednicu Metula.

Nije bilo izveštaja o povređenima, ali rakete su izazvale požare u tom području.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za raketnu vatru, tvrdeći da je gađao objekte koje koristi izraelska vojska.

18.10 Huti tvrde da su napali američki nosač aviona u Crvenom moru i brod u Arapskom moru

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da su njene snage napale američki nosač aviona Ajzenhauer u Crvenom moru i brod Transvorld Navigejtor u Arapskom moru.

Oni nisu naveli kada su napadi izvedeni, preneo je Rojters.

Transvorld Navigejtor je direktno pogođen raketom, navedeno je u saopštenju Huta.

16.27 Na Zapadnoj obali, u Kalkiliji, ubijen Izraelac

Jedan Izraelac ubijen je jutros u palestinskom gradu Kalkiliji, na severu Zapadne obale, saopštila je izraelska vojska.

Izraelske trupe trenutno deluju u toj oblasti, preneo je AP.

U istom gradu na Zapadnoj obali, izraelske snage su juče ubile dvojicu ekstremista.

Najmanje 549 Palestinaca na Zapadnoj obali poginulo je u izraelskoj vatri, pokazuju podaci palestinskog Ministarstva zdravlja.

U istom periodu, Palestinci na Zapadnoj obali ubili su najmanje devet Izraelaca, uključujući pet vojnika, prema podacima Ujedinjenih nacija. 

13.47 Najmanje 42 osobe ubijene u izraelskim napadima na severu Pojasa Gaze

Najmanje 42 osobe ubijene su u izraelskim napadima na naselja Al-Tufa i Al-Šati na severu Pojasa Gaze, rekao je danas za Rojters direktor vladine kancelarije za medije koju vodi Hamas Ismail Al-Tavabta. Al Džazira prenosi, pozivajući se na isti izvor, da je 24 Palestinca ubijeno u napadu na sedam kuća u Al-Šatiju, dok je 18 Palestinaca ubijeno u naselju Al-Tufa.

Izraelski mediji objavili su snimak sa društvenih mreža koji pokazuje posledice izraelskog vazdušnog napada na kamp Šati u Gazi. Tajms of Izrael prenosi da je još jedan napad prijavljen u naselju Tufa. Izraelska vojskaje saopštila da će kasnije dati više detalja o napadima, za koje je navela da su ciljali dve vojne lokacije Hamasa.

10.51 Zamenik šefa političkog krila Hamasa stiže u Moskvu

Zamenik šefa političkog krila palestinskog Hamasa Musa Abu Marzuk doputovaće 24. juna na razgovore u Moskvu, rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor.

"Abu Marzuk stiže u Moskvu u ponedeljak", rekao je sagovornik agencije. Prema njegovim rečima, Marzuk ima planirane sastanke u Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi. Zasad još nije poznato o čemu će Marzuk razgovarati sa ruskim zvaničnicima.

10.25 Kuba se priključila Južnoj Africi u slučaju tužbe za genocid protiv Izraela

Kubanska vlada odlučila je da se priključi sporu koji je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde povodom optužbi za navodni genocid u Gazi, preneo je Radio Havana Kuba.

"Uzimajući u obzir odredbe člana 63. statuta suda, i u strogoj primeni svojih obaveza kao države stranke Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Kuba će iskoristiti svoje pravo da kao treća država izloži svoje tumačenje normi konvencije koje je Izrael flagrantno prekršio svojim postupcima na ilegalno okupiranoj palestinskoj teritoriji Pojasa Gaze", navodi se u saopštenju vlade Kube.

Glavni cilj tužbe podnete pred glavnim sudskim organom Ujedinjenih nacija jeste, kako se dodaje, zaustavljanje zlodela nad palestinskim narodom kao rezultat izraelskog nesrazmernog i neselektivnog korišćenja sile.

"Izrael, uz potpunu nekažnjivost, zaštićen saučesništvom vlade Sjedinjenih Američkih Država, ignoriše svoje obaveze kao Okupaciona sila prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji. Genocid, aparthejd, prinudno raseljavanje i kolektivne kazne ne mogu imati mesta u današnjem svetu, niti ih može tolerisati međunarodna zajednica. Pravda i poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava moraju prevladati", ističu u Havani.

AP Photo/Patrick Post

 

09.44 CNN: SAD spremne da pomognu Izraelu u slučaju rata sa Hezbolahom

Visoki američki zvaničnici poručili su izraelskim zvaničnicima da su SAD spremne da pruže Izraelu svu potrebnu podršku u slučaju rata na severu sa Hezbolahom, navodi CNN. Prema izveštaju te medijske kuće, ovo obećanje je preneto Izraelu na sastanku koji su održali američki ministar za strateške poslove Ron Dermer i šef izraelskog Nacionalnog saveta za bezbednost Cahi Hanegbi u Vašingtonu ove nedelje, navodi Džeruzalem post.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je u petak da je veoma zabrinut zbog eskalacije tenzija između Izraela i libanskog Hezbolaha i da mirovne snage UN rade na smirivanju situacije i sprečavanju pogrešnih poteza.

08.00 "Varnice" prete da prerastu u otvorenu vatru: Da li će doći do opšteg rata Izraela i Hezbolaha 

Aktuelni sukob Izraela i Hamasa ove nedelje obeležile su političke trzavice, ali i dodatne tenzije na izraelsko-libanskoj granici. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu raspustio je ratni kabinet, a ubrzo nakon toga došlo je do nesuglasica između političkog i vojnog vrha. U isto vreme intenzivirana je pogranična razmena vatre između izraelskih snaga i Hezbolaha koja preti da preraste u otvoreni rat. Opširnije u posebnom tekstu.

07.30 Broj Palestinca poginulih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze porastao na 45 

Broj Palestinca poginulih u napadima izraelskih snaga na Rafu na jugu Pojasa Gaze, kao i na druge oblasti širom enklave, porastao je sinoć na najmanje 45, javlja Rojters pozivajući se na žitelje Rafe i izraelsku vojsku (IDF). 

Stanovnici navode da izgleda da Izraelci pokušavaju da završe zauzimanje Rafe, koja je u fokusu izraelskog napada od početka maja. 

Tenkovi se probijaju u zapadni i severni deo grada, a izraelske trupe su već zauzele istok, jug i centar. 

Izraelske snage napale su iz aviona, tenkova i brodova sa obale, zbog čega je nastao novi talas raseljavanja iz grada, koji je pružao sklonište za više od milion raseljenih ljudi, od kojih je većina bila primorana da ponovo pobegne. 

07.00 Izrael ubio dvojicu palestinskih ekstremista na Zapadnoj obali 

Izraelske snage ubile su dvojicu naoružanih palestinskih ekstremista u razmeni vatre tokom akcije hapšenja na okupiranoj teritoriji Zapadne obale, saopštila je izraelska policija.

Ekstremisti su bili pripadnici palestinske militantne grupe Islamski džihad i otvorili su vatru na izraelske snage kada su pokušale da ih uhapse u gradu Kalkila, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

Kod njih su nađeni pištolji a jedan od ubijenih terorista planirao je da izvede napad u tom području, dodaje se u saopštenju. 

Komentari (0)

Svet