Fokus

SAD, Južna Koreja i Japan osudili produbljivanje vojne saradnje Rusije i Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

08:38

SAD, Južna Koreja i Japan osudili produbljivanje vojne saradnje Rusije i Severne Koreje
SAD, Južna Koreja i Japan osudili produbljivanje vojne saradnje Rusije i Severne Koreje - Copyright AP Photo/Ahn Young-joon, File

veličina teksta

Aa Aa

SAD, Južna Koreja i Japan najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući kontinuirani transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju čime se produžava rat u Ukrajini, krši više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ugrožavaju stabilnost i u severoistočnoj Aziji i Evropi, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se ističe da se to navodi u zajedničkoj izjavi zvaničnika tri zemlje nakon njihovog današnjeg telefonskog razgovora o nedavnim dešavanjima na relaciji Rusija - Severna Koreja.

Telefonski su razgovarali američki viši zvaničnik za Severnu Koreju Jung Pak, zamenik ministra spoljnih poslova Južne Koreje za strategiju i obaveštajne poslove Čo Ko-rae i pomoćnik ministra spoljnih poslova Japana za azijska i okeanska pitanja Namazu Hirojuki.

Trojica zvaničnika su istakla da unapređenje partnerstva Rusije i Severne Koreje tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu 19. juna izaziva veliku zabrinutost zbog toga što, kako je ocenjeno, ugrožava održavanje mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i produžava patnje naroda Ukrajine dok brani svoju slobodu i nezavisnost.

"SAD, Južna Koreja i Japan ponovo potvrđuju svoju nameru da dodatno ojačaju diplomatsku i bezbednosnu saradnju kako bi se suprotstavili pretnjama koje Severna Koreja predstavlja po regionalnu i globalnu bezbednost i kako bi sprečili eskalaciju situacije", ističe se u izjavi.

Navodi se da obaveze SAD u odbrani Južne Koreje i Japana ostaju snažne, kao i da Vašington, Seul i Tokio ponovo potvrđuju da put dijaloga ostaje otvoren i da pozivaju Severnu Koreju da prekine provokacije i vrati se pregovorima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet