Fokus

Kineski univerzitet traži spiskove LGBTQ+ studenata radi "istrage"?

Komentari

Autor: TheGuardian.com, CNN

30/08/2021

-

20:20

Kineski univerzitet traži spiskove LGBTQ+ studenata radi "istrage"?
Kineski univerzitet traži spiskove LGBTQ+ studenata radi "istrage"? - Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Prema navodnoj internoj direktivi objavljenoj na kineskim, ali i međunarodnim društvenim mrežama, poznati kineski univerzitet zatražio je od svojih fakulteta da sastave spiskove studenata koji su pripadnici LGBTQ+ zajednice i izveste ih o njihovom "stanju duha".

Univerzitet u Šangaju nije potvrdio niti odgovorio na upite o svojoj nameri, ali je ovo izazvalo uzbunu među mladim Kinezima, koja je usledila nakon suzbijanja grupa u kampusu i organizacija koje podržavaju LGBTQ+ i feminističke zajednice, prenosi Gardian.

U anketi kampusa, pozivajući se na "relevantne zahteve", od fakulteta je zatraženo da "istraže" studente identifikovane kao pripadnike LGBTQ+ populacije. Takođe su tražene informacije o njihovom duševnom i psihičkom stanju, uključujući političke stavove, društvene kontakte i stanje mentalnog zdravlja, dodaje se u tekstu Gardiana. U upitniku nije objašnjeno na koje se "relevantne zahteve" misli.

Studenti i aktivisti su izrazili zabrinutost da bi "vežba" prikupljanja informacija mogla biti signal za dalje ciljanje učenika. 

Inače, fotografija, odnosno "screenshot" dokumenta objavljenog na društvenoj mreži Veibo, podeljna je i lajkovana na desetine hiljada puta. Korisnik Veiba koji je prvi objavio dokument, obrisao je svoj post. Pokušaji Gardiana da pristupi originalnom postu, nisu bili uspešni.

Međutim, prikaz upitnika takođe je podeljen na zapadnim društvenim medijima, uključujući Tviter što je izazvalo burnu diskusiju o represijama nad seksualnim manjinama u Kini.

Incident dolazi usred sve veće netolerancije kineskih vlasti prema rodnim i seksualnim manjinskim grupama, posebno onima koji se bave aktivizmom, navodi Gardian.

Do pre godinu dana, Kina je u svojim univerzitetskim kampusima imala rastuću i aktivnu LGBTQ+ zajednicu. Ali, kako se politička i društvena dinamika u Kini menjala u poslednjih nekoliko godina, LGBTQ+ zajednica postajala je sve marginalizovanija. Šangaj prajd, jedina velika godišnja proslava seksualnih manjina u Kini, najavila je zatvaranje prošle godine.

Organizatori događaja rekli su da im ovaj potez označava "kraj duge".

"Bila je to sjajna dvanaestogodišnja vožnja i mi smo počastvovani i ponosni što smo prošli ovo putovanje podizanja svesti i promovisanja različitosti za LGBTQ zajednicu", napisali su u otvorenom pismu.

LGBTQ+ prava u Kini

Kako piše CNN, u avgustu 2020. najveći i najdugovečniji LGBTQ festival u Kini, Šangaj prajd otkazan je i to "zbog sve većeg pritiska lokalnih vlasti".

Godinu dana kasnije, tokom meseca ponosa 2021, održano je nekoliko događaja, a mnogi od njih su bili "daleko od očiju javnosti".

"Svake godine sve je teže i izazovnije", rekao je za CNN jedan kineski LGBTQ umetnik, koji je  zbog straha od odmazde tražio da mu se ime ne pominje.

"Događaja je sve manje, a zagovornima je sve teže da utiču na povećanje prihvatanja (LGBT zajednice u javnosti)", dodao je sagovornik CNN-a.

Poslednjih decenija činilo se da seksualne manjine u Kini postepeno, ali nikako lako,  stiču prihvatanje od strane vlasti. Kina je, kako podseća CNN, dekriminalizovala homoseksualnost 1997. godine i uklonila je sa zvanične liste mentalnih poremećaja 2001. godine.

Ali s obzirom na to da su istopolni brakovi i dalje nezakoniti, a kineske vlasti zabranile da se "abnormalno seksulano ponašanje" pojavljuje u medijima 2016. godine, utisak među mnogima je da su LGBTQ osobe slobodne da istražuju svoj identitet - sve dok to rade u privatnosti.

Čini se da se tekuće suzbijanje LGBTK prostora ubrzalo 6. jula, kada je najpopularnija kineska aplikacija za razmenu poruka VeChat odjednom zatvorila desetine LGBTQ naloga koje vode studenti, što se smatra jednim od "najrasprostranjenijih i koordinisanih činova cenzure protiv seksualnih manjina u zemlji u poslednjih nekoliko decenija".

Komentari (0)

Svet