Fokus

Poginuo ruski ministar za vanredne situacije Evgenije Ziničev, pokušao da spasi čoveka u Norilsku

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2021

-

12:06

Poginuo ruski ministar za vanredne situacije Evgenije Ziničev, pokušao da spasi čoveka u Norilsku
Poginuo ruski ministar za vanredne situacije Evgenije Ziničev, pokušao da spasi čoveka u Norilsku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar za vanredne situacije Evgenije Ziničev poginuo je u ruskom gradu Noriljsku dok je pokušavao da spase ruskog režisera i scenaristu Aleksandra Meljnika, najpoznatijeg po filmovima "Teritorija" i "Nova zemlja", saopštilo je danas resorno ministarstvo.

Meljnik, koji je takođe stradao u nesreći, doputovao je u Noriljsk kako bi odabrao lokaciju za snimanje dokumentarnog filma o Arktiku i Severnom morskom putu, dodaju u ministarstvu.

"Aleksandar Meljnik se nalazio na mestu gde su održane međuresorsne vežbe Ministarstva za vanredne situacije", objasnilo je ministarstvo.

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Andrej Gurovič nazvao je "heroskim podvigom" pokušaj Ziničeva (55) da spase režisera i ocenio da se ministar poneo kao "pravis pasilac".

profimedia

 

"Bez ikakvog oklevanja, ponašao se, ne kao ministar, već kao spasilac. On je izveo herojski podvig, ceo život je ovako živeo", rekao je Gurovič za televiziju Rusija-24.

Ministarstvo za vanredne situacije ranije danas je saopštilo da je Ziničev poginuo na dužnosti, spasavajući život jednoj osobi tokom međuresornih vežbi u ruskom gradu Noriljsku.

Ruski ministar za vanredne situacije, general armije Evgenije Ziničev rođen je 18. avgusta 1966. godine u današnjem Sankt Peterburgu.

Premijer Medvedev je 17. maja 2018. godine nominovao Ziničeva za šefa Ministarstva za vanredne situacije Rusije. Putin je podržao izbor premijera i odobrio novi kabinet sa Ziničevim za ministra za vanredne situacije.

Od 2018. godine Ziničev je bio uključen u Savet bezbednosti Ruske Federacije.

U decembru iste godine unapređen je u čin general-pukovnika na mesto ministra za vanredne situacije. 

Komentari (0)

Svet