Fokus

Irak: Napad na aerodrom u Erbilu dronovima, čulo se šest eksplozija

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2021

-

08:47

Irak: Napad na aerodrom u Erbilu dronovima, čulo se šest eksplozija
Irak: Napad na aerodrom u Erbilu dronovima, čulo se šest eksplozija - Copyright AP Photo/Manu Brabo

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje tri rakete pale su sinoć u blizini međunarodnog aerodoroma u Erbilu, na severu Iraka, gde su stacionirane američke snage, a napad su izveli dronovi koji su nosili eksploziv, saopštila je bezbednosna služba Regiona Kuridistan.

U napadu nije bilo povređenih, saopštile su danas lokalne snage bezbednosti i zvaničnici.

Portparol poluautonomnog severnog regiona kojim upravljaju Kurdi, Lavk Gafuri, rekao je da su projektili pali izvan aerodroma i odbacio izveštaje da je napad poremetio vazdušni saobraćaj.

On je naveo da je aerodrom i dalje otvoren i da je u toku istraga kurdskih vlasti o jučerašnjem napadu, preneo je AP.

Incident je prvi te vrste nakon dvomesečne pauze u raketnim napadima na objekte i baze u Iraku sa američkim vojnim prisustvom. U skorije vreme, napadi su postali sofisticiraniji, a ekstremisti koriste dronove umesto raketa kaćuša, navodi AP.

Donedavno su takvi napadi bili česti, podsetila je agencija, a američki zvaničnici okrivljuju za napade snage šiitskih muslimana, koje podržava Iran.

Američke snage završiće do kraja godine svoju borbenu misiju u Iraku, ali nastaviće da obučavaju i savetuju iračku vojsku. Trenutno u Iraku ima 2.500 američkih vojnika koji pomažu lokalnim snagama da savladaju preostale pripadnike Islamske države.

Aerodrom u Erbilu bio je meta napada nekoliko puta tokom prošle godine, ukljucucjući i one izvedene dronovima sa eksplozivom.

 

Komentari (0)

Svet