Fokus

Sve više žena u vojsci Ukrajine, ali prolaze kroz torturu

Komentari

Autor: Euronews

10/05/2021

-

16:07 >> 16:25

Sve više žena u vojsci Ukrajine, ali prolaze kroz torturu
Ukrajinska vojska - Copyright TAnjug/AP Photo/Felipe Dana

veličina teksta

Aa Aa

U blizini linije fronta u Donbasu u Ukrajini, Anastasija (24) je operater radio stanice, čiji je zadatak da osigura da vojnici na frontu mogu da komuniciraju jedni s drugima.

Smeštena u blizini grada Maiorsk, gde je nekoliko vojnika izgubilo život poslednjih meseci. Ona se pridružila vojsci pre šest godina, uprkos protivljenju roditelja.

"Pridružila sam se jer sam morala. Ako ne ja, ko?", upitala je ona, te dodala da je ponosna što služi vojsku.

"To mi je svrha. Znala sam da se mojoj porodici neće svideti ako se priključim, pa nisam rekla majci i samo sam otišla da se prijavim. Posle te tačke nije bilo povratka".

Ala Akimova (38), radi u kuhinji pripremajući hranu za vojnike i odlučila je da se pridruži kako bi dala doprinos i pomogne u ratu i bude blizu svog supruga.

"Nekad sam bila kući sa decom", objasnila je ona, te dodala:

"Ali svi su sada odrasli i želim da pomognem da se ovde nešto promeni. Nisam mogla da ratujem dok su mi deca bila mala".

Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

 

Ukupno 23 odsto ukrajinske vojske čine žene, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo odbrane, što je broj koji se za samo 10 godina povećao 15 puta. Otprilike polovina su vojnici, dok druga polovina rade kao civili pri vojsci.

U 2008. godini samo je 1.800 žena služilo vojsku u Ukrajini, a taj broj se popeo 

na 23.000 u 2017. godini, 24.487 u 2018. godini, 27.074 u 2019. godini i 29.760 žena u 2020. godini.

Taj brzi rast broja ženskih pripadnika u vojsci Ukrajine ne iznenađuje s obzirom na sukob koji ta zemlja ima sa Rusijom, a koji je započeo nakon što je Moskva anektirala Krim i podržala separatiste u Donbasu. Međutim, iako je ženama lakše da naprave karijeru u oružanim snagama nego nekada, izazovi i dalje postoje.

Sovjetsko nasleđe

"Tradicionalne rodne uloge i dalje postoje i teško ih je promeniti. To nije pojedinačan slučaj, radi se o tradiciji", objasnila je Hana Hritsenko, nezavisna istraživačica koja je učesnik projekta "Nevidljivi bataljon u Ukrajini", koji se bavi istraživanjem uloge žena u vojsci.

"Ljudi su navikli na određeni način života i ne vide da to treba da menjaju", rekla je.

Hritsenko je dodala da su rodne uloge nasleđene iz sovjetske ere kada su demografski prioriteti države bili podsticanje žena da se usredsrede na rađanje i odgajanje dece. Kao rezultat toga, "žene su obično primorane na poslove u zdravstvu ili kancelariji".

"Ali stvari se polako menjaju", dodala je ona.

Anastasija želi da bude na prvoj liniji fronta - ali očekuje da će to biti izazov.

"Postoje stvari koje ženama ne mogu biti tako lako dozvoljene, poput toga da budu na prvoj liniji fronta. Ne smeju sve žene da idu tamo, jer to ne vole mnogi muškarci", ukalaza je ona.

Nije uvek sukob ono što liniju fronta čini opasnim za žene. Projektom "Nevidljivi bataljon", Hritsenko je dokumentovala slučajeve seksualnog uznemiravanja koji uključuju vređanje, zadirkivanje i neprikladno dodirivanje - ali i slučajeve silovanja žena vojnika od strane njihovih muških kolega.

Problem će verovatno biti mnogo rašireniji nego što zvanična statistika sugeriše, rekla je, s tim što se, podvukla je, mnoge žrtve nerado javljaju.

"Žene trenutno mogu da se odbrane fizički ili mogu da napuste vojsku kada se nešto dogodi", rekla je  Hritsenko, te dodala:

"Iako hiljade žena rade u vojsci, ovaj konzervativni i patrijarhalni sistem opstaje. Sistem često nije dizajniran da brine o ženama, koje često nemaju kome da se žale". 

Irina Suslova, lider ženskog pokreta "Za Majbutne", bivša poslanica ukrajinskog parlamenta, u kome predsedava pododborom za rodnu ravnopravnost i diskriminaciju, veruje da se situacija s vremenom poboljšala.

"Do pre pet godina, žene [...] nisu mogle da budu tankeri, snajperisti, da učestvuju u diverzantskim i izviđačkim grupama, rade u pešadiji", rekla je Suslova.

Dodaje da je borba protiv seksualnog nasilja i dalje najveći izazov, i to ne samo u Ukrajini.

"Ovaj problem je veoma čest u celom svetu i u zemljama u kojima postoje vojni sukobi. Nažalost, Ukrajina nije izuzetak. Potrebno je uspostaviti vruće linije, uspostaviti linije poverenja, raditi, istraživati i goniti, što nažalost nije slučaj sada, uprkos činjenici da takvi slučajevi postoje. Oni su javni, ali slučajevi nisu dobro istraženi", poručila je ona.

Medicinska sestra u vojsci Ukrajine, Irina Bazikina, jedna je od retkih koja se oglasila u medijima i ispričala svoje iskustvo. Nedavno je rekla za Radio Freedom da ju je komandant, nakon što je zatražila da ide na prvu liniju fronta, zamolio da dođe kod njega i razgovaraju o njenoj budućnosti u vojsci.

Tamo ju je, kako je tvrdila, napao. Bazikina je rekla da je vojska pokušala da je spreči da pokrene postupak, a kada je to učinila, slučaj je zatvoren "zbog nedovoljno dokaza".

"Pokušavam da promenim stvari"

Viktorija Arnautova, savetnica vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine za rodna pitanja, u martu je komentarisala tvrdnje o silovanjima u ukrajinskoj vojsci, rekavši da vlada razvija međunarodne mehanizme za borbu protiv uznemiravanja.

"Proučavamo zakonodavstvo, analiziramo interne dokumente, kako najbolje razviti ovaj mehanizam, koji bi uključivao načine za podnošenje žalbi, zaštitu prava učesnika u procesu", rekla je, te dodala:

"Neophodno je pokrenuti takve mehanizme kao što su poverljivost i anonimnost, sposobnost razmatranja slučajeva bez javnosti. Ovo je vrlo stigmatizovano područje ne samo za oružane snage već i za celo društvo", rekla je Arnautova.

U martu je Ljubov Humeniuk, glavni specijalista Odeljenja za vojno obrazovanje, nauku, socijalnu i humanitarnu politiku Ministarstva odbrane, rekla da to ministarstvo radi na tome da ženama budu pristupačniji različiti domeni u vojsci.

"Postoje ograničenja u pristupu oficirskim položajima u delu koji pravno štiti reproduktivnu funkciju žena. To su položaji koji se odnose na upotrebu eksploziva, otrovnih materija, ronilačke radove, gašenje požara, kao i podmornice i površinski brodovi, sa izuzetkom položaja moralne, psihološke i medicinske podrške, kao i pojedinačnih položaja u specijalnim snagama. Trenutno se radi na otvaranju radnih mesta za žene vojnike u ovim jedinicama", rekla je ona, prenosi Ukrinform.

Euronews.com je kontaktirao Ministarstvo odbrane Ukrajine radi komentara, ali u vreme objavljivanja nije stigao odgovor.

Komentari (0)

Svet