Fokus

Erdogan: Turska nema kapaciteta da se bori sa novim talasom izbeglica iz Avganistana

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2021

-

16:54

Erdogan: Turska nema kapaciteta da se bori sa novim talasom izbeglica iz Avganistana
Erdogan: Turska nema kapaciteta da se bori sa novim talasom izbeglica iz Avganistana - Copyright Tanjug/AP/Mustafa Kamaci

veličina teksta

Aa Aa

Turska nema kapaciteta da se bori sa mogućim novim talasom izbeglica iz Avganistana, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Kako je saopšteno iz Erdoganovog kabineta, on je istakao da bi Nemačka i ostale države članice EU trebalo da pomognu susedima Avganistana "kako bi mogli da nose teret avganistanske migracije", prenosi AP.

Erdogan je podvukao da Turska nema kapaciteta da se bori sa novim teretom migranata, kaže se u saopštenju.

Dodao je da niko ne želi da ponovo preživljava iskustva slična onima kada je krenuo talas izbeglica iz Sirije 2015. godine, kada su stotine hiljada ljudi stigle u Grčku čamcima iz Turske na putu da traže azil u prosperitetnijim zemljama EU.

Ergodan je rekao Štajnmajeru da bi EU trebalo da "hitno preduzme korake" kako bi obezbedila primenu sporazuma iz 2016. sa Truskom, koja se tada obavezala da će zaustaviti priliv migranata u Evropu u zamenu za bezvizni režim i znatnu finansijsku pomoć.

Istakao je da to bi ti koraci trebalo da budu nastavak pregovora o članstvu Turske u EU, obnova carinske unije i garantovanje bezviznog režima za turske građane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet