Fokus

Britanka koja se pridružila ISIS-u želi da se vrati kući: "Jedini zločin koji sam počinila je što sam bila glupa"

Komentari

Autor: AP, ITV

16/09/2021

-

07:06

Britanka koja se pridružila ISIS-u želi da se vrati kući: "Jedini zločin koji sam počinila je što sam bila glupa"
Šamima Begum - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanka koja je pobegla od kuće sa 15 godina da bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji zatražila je oproštaj i apelovala na premijera Borisa Džonsona da joj dozvoli da se vrati kući.

Šamima Begum bila je jedna od tri učenice u istočnom Londonu koje su otputovale u Siriju 2015. godine.

Rekla je da se udala za pripadnika Islamske države iz Holandije i da ima troje dece, koja su sva umrla.

Begum, koja sada ima 22 godine i živi u izbegličkom kampu u Siriji, pokušala je da se vrati kući, ali joj je britanska vlada oduzela državljanstvo iz razloga nacionalne sigurnosti.

Begum se neuspešno borila na britanskim sudovima da joj se obnovi britanski pasoš.

Rekla je da se promenila, zažalila zbog svojih odluka i želela bi da pomogne Velikoj Britaniji u "borbi protiv terorizma", tvrdeći da bi, ako bi Islamska država došla u kamp u kome se nalazi i pitala da im se neko pridruži ili umre, ona radije umrla. 

Obraćajući se Borisu Džonsonu, rekla je: "Mislim da bih vam mogla mnogo pomoći u borbi protiv terorizma, jer očigledno ne znate šta radite".

Begum je u uključenju za "Good Morning, Britain" na ITV nosila sivu majicu i bejzbol kapu, a ne hidžab u kojem je jednom viđena, rekla je da je prevarena misleći da ide u Siriju da živi u "islamskoj zajednici", te da nikada nije počinila nasilje.

Begum je rekla je voljna da se suoči sa optužbama za terorizam u Britaniji i da će svoju nevinost dokazati na sudu.

"Ako stvarno mislite da sam nešto uradila, zašto me ne dovedete nazad i stavite me pred sud i čujete moju stranu priče. Ako iskreno verujete u to, zar ne mislite da bi trebalo da idem u zatvor?", kaže i dodaje:

"Iskreno, mislim da je jedini zločin koji sam počinila to što sam bila toliko glupa da se pridružim Islamskoj državi, ali i to se može pripisati činjenici da sam imala 15 godina kada sam im se pridružila".

Komentari (1)

Previše gluposti

16.09.2021 08:45

Bila glupa, ostala glupa. Ako joj se dozvoli povratak u Britaniju, koliko će trebati vremena do sledeće gluposti?

Svet