Fokus

Advokat za sajber bezbednost optužen da je lagao FBI o vezama između Rusije i Trampovog izbornog štaba

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

08:48

Advokat za sajber bezbednost optužen da je lagao FBI o vezama između Rusije i Trampovog izbornog štaba
Advokat za sajber bezbednost optužen da je lagao FBI o vezama između Rusije i Trampovog izbornog štaba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Advokat za sajber bezbednost Majkl Sasman poznat po angažovanju u predsedničkoj kampanji Hilari Klinton 2016. godine optužen je jer je navodno lagao FBI tokom istrage specijalnog savetnika SAD Džona Ðurama o vezama između Rusije i izbornog štaba bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Majkl Sasman koji je zastupao i Demokratski nacionalni komitet i Klintonovu u slučaju ruskog hakovanja te organizacije, optužen je za davanje lažne izjave tokom sastanka održanog 19. septembra 2016. godine sa bivšim generalnim savetnikom FBI Džejmsom Bejkerom, prenosi Rojters.

To je drugi krivični proces koji je pokrenuo Ðuram nakon što je bivši državni tužilac Viljam Bar organizovao njegovo prisluškivanje 2019. godine kako bi pratio rad američkih zvaničnika koji su sprovodili istragu o kontaktima između Trampa i Rusije.

Republikanac Donald Tramp ocenio je 2016. godine da je istraga FBI "lov na veštice", a administracija demokratskog predsednika Džozefa Bajdena dozvolila je Ðuramu da nastavi da obavlja dužnost specijalnog savetnika.

Majkl Sasman se optužnici tereti da je lagao Bejkera kada ga je sreo da bi mu dao dokumentaciju i baze podataka o kontaktima Trampove organitzacije sa jednom ruskom bankom rekavši da nije zastupao nijednog klijenta.

U optužnici se dalje navodi da je Sasman predao te podatke ali ne kao "savestan građanin", već kao advokat koji predstavlja jednog izvršnog direktora za tehnologiju, jednu internet kompaniju i predsedničku kampanju Hilari Klinton

Sasmanovi advokati su saopštili da će se on "boriti protiv ove neosnovane i politički inspirisane optužnice".

FBI je vodio istragu o ovom slučaju ali je na kraju zaključeno da nema dovoljno dokaza o "tajnom komunikacionom kanalu" između Trampove organizacije i ruske banke, koja je u novinskim izvještajima identifikovana kao Alfa banka.

Komentari (0)

Svet