Fokus

Pokrenuta istraga protiv američkih graničara koji su "bičevali" migrante

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2021

-

12:19

Pokrenuta istraga protiv američkih graničara koji su "bičevali" migrante
Granična policija na konjima - Copyright AP Photo/Felix Marquez

veličina teksta

Aa Aa

Bajdenova administracija kaže da istražuje navode o graničnim agentima koji su na konjima demonstrirali silu nad migrantima u blizini kampa u Teksasu.

Bela kuća je osudila upotrebu konjskih uzda nalik biču kojima je prećeno migrantima sa Haitija, a koji su prelazili reku ne bi li došli do osnovnih namirnica sa meksičke strane u trenutku kada je živa u termometru dostila 40. podeljak.

Policajci su blokirali puteve migrantima koji su prelazili granicu kako bi kupili neophodne zalihe, poput hrane i vode iz Sjudad Akune u Meksiku, nakon što su se suočili sa nestašicom u velikom kampu u Del Riju u Teksasu.

AP Photo/Felix Marquez

 

U jednom slučaju, policijac je razvio uzde i njima zamahnuo blizu lica jednog od migranata. Neki su sliku upotredili sa istorijskim nepravdama koje su pretprpeli crnci u SAD.

"Mislim da niko ko vidi taj snimak ne bi pomislio da je prihvatljiv ili prikladan. Nemam potpuni kontekst. Ne mogu zamisliti koji bi kontekst tako nešto učinio prikladnim", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

AP Photo/Felix Marquez

 

Sekretar Odeljenja za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorakas obećao je potpunu istragu "kako bi se osiguralo da situacija bude shvaćena".

Inače, više od 6.000 Haićana i drugih migranata uklonjeno je iz logora Del Rio poslednjih dana, saopštili su u ponedeljak američki zvaničnici. Međutim, za većinu migranata sa Haitija povratak nije opcija.

 

Komentari (0)

Svet