Fokus

Rudari zarobljeni više od 24 sata na dubini do 1.200 metara - očekuje se da večeras izađu na površinu

Komentari

Autor: Tanjug/AP

28/09/2021

-

08:27

Rudari zarobljeni više od 24 sata na dubini do 1.200 metara - očekuje se da večeras izađu na površinu
Rudari zarobljeni više od 24 sata na dubini do 1.200 metara - očekuje se da večeras izađu na površinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je akcija spašavanja 39 rudara zatrpanih više od 24 sata u oknu rudnika na severu kanadske provincije Ontario, a nadležni kažu da se očekuje da će oni tek večeras uspeti da izađu na površinu.

Rudarska kompanija "Vale" saopštila je da su spasioci uspeli da se probiju do rudara na različitim lokacijama u rudniku na dubini od 900 i 1.200 metara u rudniku Toten, zapadno od Satberija, prenosi AP.

"Nadamo se da će svi rudari biti izvučeni iz okna do večeras", navodi se u saopštenju brazilske rudarske kompanije "Vale" i dodaje da niko od rudara nije povređen.

"Oni će biti izvučeni preko sekundarnog sistema merdevna na izlasku, uz podršlu rudarsko spasilačkog tima", dodaju iz ove kompanije.

Ovim povodom se oglasio i pemijer Ortanija Dug Ford koji je rekao da je važna vest da u ovoj nesreći niko nije povređen.

"Znam da će ovo spašavanje da potraje i veliko nam je olakšanje što znamo da niko nije povređen", rekao je on a prenosi AP.

Uprava rudnika je ranije potvrdila da se nesreća u rudniku bakra, nikla i plemenitih metala dogodila u nedelju kada je rudarsko šinsko vozilo iskliznulo sa šina i blokiralo tunel. Nakon toga, zaposleni su otišli u skloništa, održavali komunikaciju sa kompanijom i imali su pristup hrani i vodi.

AP dalje javlja da će inspekcijski tim da istraži sve okolnosti nesreće.

 

Komentari (0)

Svet