Fokus

Kim kritikuje SAD jer ne menjaju "neprijateljsku politiku", spreman da obnovi komunikaciju sa Seulom

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

07:48

Kim kritikuje SAD jer ne menjaju "neprijateljsku politiku", spreman da obnovi komunikaciju sa Seulom
Kim kritikuje SAD jer ne menjaju "neprijateljsku politiku", spreman da obnovi komunikaciju sa Seulom - Copyright EPA/ KCNA

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Dzong Un izjavio je danas da je spreman da obnovi međukorejske "vruće linije" komunikacije od oktobra.

Ove linije komunikacije obnovljene su u julu posle 13 meseci, ali Pjongjang nije učestvovao u redovnim razgovorima sa Seulom tim putem od avgusta, kada su Sjedinjene Države i Južna Koreja održale vojne vežbe.

Kim je na godišnem zasedanju parlamenta optužio SAD da predlažu razgovore ne menjajući svoju "neprijateljsku politiku" prema Pjongjangu.

"SAD propagiraju diplomatsko angažovanje, ali to je samo običan trik za obmanjivanje međunarodne zajednice i skrivanje njihovih neprijateljskih akcija i produženje neprijateljske politike nove američke administracije", rekao je Kim, a prenosi agencija KCNA.

On je ipak, kako navodi BBC, uslovno pružio "maslinovu grančicu" Južnoj Koreji izrazivši nameru da obnovi veze komunikacije.

"Ali to zavisi od stava južnokorejskih vlasti o tome da li će unutarkorejski odnosi biti obnovljeni ili će se sadašnje stanje pogoršati", rekao je Kim.

Kako je dodao, Pjongjang "nema ni cilj ni razlog da provocira Južnu Koreju, a nema ni nameru da joj naškodi".

Komentari (0)

Svet