Fokus

Severna Koreja ispalila najnoviju protivavionsku raketu

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

10:10

Severna Koreja ispalila najnoviju protivavionsku raketu
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja ispalila je danas najnoviju protivavionsku raketu, izvestila je severnokorejska agencija KCNA.


Cilj testiranja je, kako je saopštila Severnokorejska Akademija odbrambenih nauka, potvrda praktične funkcionalnosti lansera projektila, radara, sveobuhvatnog komandnog vozila i borbenih performansi, izvestila je KCNA Njuz.

Raketa ima nove ključne tehnologije, poput dvostrukog upravljanja kormilom i dvoimpulsnog letačkog motora, navodi se u saopštenju.

"Potvrđene su izvanredne borbene performanse novog tipa protivavionske rakete sa karakteristikama brzog odziva i preciznosti navođenja sistema za upravljanje raketama, kao i značajno povećanje udaljenosti obaranja vazdušnih ciljeva", saopštila je KCNA, pozivajući se na akademiju.

Ovo je, kako ocenjuje agencija AP, najnoviji test naoružanja zvaničnog Pjongjanga do kojeg dolazi u trenutku kada su pregovori o denuklearizaciji sa SAD u zastoju.

Dodaje se i da izgleda da severnokorejski lider Kim Džong-Un nije prisustvovao testiranju, već da je umesto njega testiranje nadzirao Pak Džong-Čon, član Politbiroa i Centralnog komiteta.

Severna Koreja je poslednjih nedelja saopštila da njeni testovi naoružanja imaju za cilj povećanje njenih odbrambenih sposobnosti, baš kao što to rade i druge zemlje, optužujući SAD i Južnu Koreju za "dvostruke standarde" i "neprijateljsku politiku" prema Pjongjangu.

Kim je u sredu rekao da nema razloga da napada Južnu Koreju i da je spreman da ponovo obnovi prekinute međukorejske telefonske linije.

Komentari (0)

Svet