Fokus

Šeik Dubaija prisluškivao bivšu suprugu tokom spora o starateljstvu

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2021

-

22:09

Šeik Dubaija prisluškivao bivšu suprugu tokom spora o starateljstvu
Šeik Dubaija prisluškivao bivšu suprugu tokom spora o starateljstvu - Copyright Tanjug AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Britanski sud je danas saopštio da je ustanovljeno da je vladar Dubaija šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum hakovao telefone svoje bivše supruge princeze Haje i njenih advokata tokom sudskog procesa oko starateljstva nad njihovo dvoje dece.

Šeik Al Maktum (72) je dao "eksplicitna ili implicitna ovlašćenja" da se hakuju telefoni princeze Haje (47) i njenih advokata uz pomoć špijunskog softvera Pegasus koji je proizvela kompanija NSO grup iz Izraela, prenosi AP.

Ovaj softver je licenciran isključivo za upotrebu u državnim službama bezbednosti, a hakovanje šeika je otkriveno delimično zahvaljujući radu Vilijama Marčaka, postdoktoranda i naučnog istraživača koji je na Kalifornijskom univerzitetu Berkli proučavao upotrebu ovog špijunskog softvera.

Osim toga, advokatica Čeri Bler, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, svojevremeno i konsultantkinja u kompaniji NSO, upozorila je advokate princeze Haje da su njeni telefoni možda pod nedozvoljenim nadzorom i da je softver možda bio "zloupotrebljen".

Tanjug AP/Alastair Grant

 

Advokati Al Maktuma tvrde da tim princeze Haje nije predstavio validne dokaze, kao i da advokati nemaju saznanja da li su UAE imali ugovor sa kompanijom NSO grup.

Osim toga, šeikovi advokati su sugerisali da je neka druga država npr. Iran, Izrael, Saudijska Arabija ili Jordan možda hakovala telefone princeze Haje.

Komentari (0)

Svet