Fokus

Irska pristala da potpiše dogovor o globalnom porezu - formulacija "najmanje 15 odsto" izbačena iz teksta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, Independent

08/10/2021

-

20:52

Irska pristala da potpiše dogovor o globalnom porezu - formulacija "najmanje 15 odsto" izbačena iz teksta
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Irska je objavila kako će potpisati dogovor o globalnom oporezivanju, nakon što je ta zemlja dobila potvrdu od Evropske komisije da minimalna poreska stopa neće ići iznad 15 odsto.

U dogovoru o globalnom porezu, čiji je inicijator Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, učestvuje više od 130 zemalja sveta, a njegov cilj je da se prekine "trka" među državama u smanjivanju poreza kako bi privukle strane investicije. U svojim nastojanjima, države su veoma blago oporezivale multinacionalne kompanije i dozvoljavale im da uvoze robu po veoma niskim poreskim stopama.

Do sada se Irska najviše protivila potpisivanju, jer je poreska stopa od 12.5 odsto profita već dugo kamen temeljac ekonomije ove zemlje, jer su na taj način privlačili strane inveticije.

Pixabay

 

Ministar ekonomije te države, Paskal Donoho, rekao je da je Irska pristala da potpiše dogovor zbog toga što je iz teksta u kom se govori o minimalnom porezu izbačena fraza "najmanje 15 odsto", i umesto toga je ostalo samo "15 odsto". Radi se o tome da se Irska plašila kako će, zbog ovoga "najmanje", druge zemlje vremenom podići poreske stope i izvršiti pritisak na Irsku da učini isto. 

"Osigurali smo da se iz teskat izbaci 'najmanje', što smo i tražili. Neke zemlje su htele veće poreske stope, a naš stav je bio da bi trebalo ublažiti takve ambicije. Time je osigurano da dođe do dogovora", rekao je Donoho.

Dva ustupka Irskoj

Ovakvo rešenje i pristanak Irske nisu došli bez ustupaka, i to dva. Prvi ustupak odnosi se na to da Irska može da zadrži poresku stopu od 12.5 odsto za manja i srednja preduzeća, koja sve ukupno u toj zemlji zapošljavaju 1.8 mliona ljudi, a neka od njih imaju i godišnje obrte od 750 miliona evra, prenosi Politiko.

Drugi ustupak znači da međunarodne kompanije mogu da budu oslobođene poreze u Irskoj, za one troškove koji podrazumevaju razvoj i istraživanja - u tim slučajevima, dakle, plaćaće manje od 15 odsto poreza.

Unsplash

Gugl je jedna od međunarodnih kompanija koje posluju u Irskoj

Da bi uvećanje poreske stope bio potencijalno veliki problem za Irsku potvrdio je i čelnik Trezora ove zemlje, konor O keli, koji je rekao da su međunarodne kompanije podizanje poreske stope na više od 15 odsto videle kao "brigu broj jedan", preneo je irski Independent

Novac koji se sliva u kasu Irske u poslednjih nekoliko godina svaki put obori rekord. Prošle godine je ta suma bila 11.8 milijardi evra, a ove godine je samo do septembra bio osam milijardi - čak milijardu više od prvobitne projekcije.

Šta podrazumeva ovaj dogovor?

Predlog dogovora o globalnom porezu podrazumeva reformu na dva stuba.

Prvi stub odnosi se na oporezivanje kompanija sa prihodima od 20 milijardi evra i profitnom maržom većom od 10 odsto – u velikoj meri, ovde spada 100 najvećih kompanija. Njihov profit oporezivaće se prema zakonima u zemljama gde prodaju usluge.

Moguće je da će se oporezivati profit koji je između 20 i 30 odsto iznad već navedene marže, a posle sedam godina postoji mogućnost i da se granica sa 20 milijardi evra spusti na 10 milijardi. Ovo neće obuhvatati kompanije u sektorima eksploatacije resursa (gas, nafta, rudarenje).

Drugi stub globalnog poreza odnosi se upravo na ovo na čemu je Irska insistirala - uspostavljanje minimalne stope oporezivanja, koja, nakon revizije dokumenta, iznosi 15 odsto.

Pored Irske, još dve zemlje koje su takođe "zatezale" pregovore, Estonija i Mađarska, takođe potpisale dogovor, to bi trebalo da znači da je sada finalizacija veoma blizu.

Komentari (0)

Svet